Kasparov: Putin igra po Hitlerovom scenariju

U svojoj novoj knjizi bivši šahovski prvak i današnji opozicionar Gari Kasparov oštro napada ruskog predsednika Putina. "Putinu trebaju ratovi", piše, i traži da Zapad demonstrira svoju snagu u odnosu prema Kremlju

Knjiga "Zašto moramo zaustaviti Putina" objavljena je istovremeno na nemačkom i engleskom, uz najavu da će u tekstu autor opisati "uništenje demokratije u Rusiji i posledice po Zapad". Kritičari u nemačkom govornom području pre svega su iznenađeni beskompromisnim rečnikom kojim Gari Kasparov napada ruskog predsednika. Bivši šahovski prvak sveta je brzo postao jedan od vođa ruske opozicije zbog čega je morao da napusti zemlju te se skrasio u Hrvatskoj. Odande ruskog predsednika Vladimira Putina naziva "diktatorom", "agresorom" i "mafijaškim kumom".

 

Olimpijska propaganda

 

To nije sve. Kasparov je direktan i žestok i kada povlači istorijske paralele. Doduše, Putina ne izjednačava s Hitlerom, čak eksplicitno kaže da to poređenje ne treba praviti. Ipak podseća da se Hitler 1936. nije predstavio kao masovni ubica koji će tri godine kasnije pokrenuti Drugi svetski rat. Ali već tada je nacistički režim progonio Jevreje, homoseksualce, invalide i političke neistomišljenike. Putin je, piše Kasparov, "preuzeo taj sistem progona" i donosi slične zakone.

 

Godinu 1936. Kasparov ne pominje slučajno. Tada su u Berlinu održane letnje Olimpijske igre što autor vidi kao zgodnu paralelu s zimskim Igrama u Sočiju prošle godine. "Svesno ili nesvesno, tek Putinov režim prati scenario koji je napisan 1936. u Berlinu", piše u knjizi. Ranije su sovjetska (1980) i kineska (2008) propagandna mašina koristile Olimpijske igre da slave "dostignuća" autoritarnih država. No u Berlinu 1936. i Sočiju 2014. je, smatra Kasparov, na bini stajao „sveprisutni vođa“ sa svojim "ambicijama i megalomanijom".

 

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

 

Soči kao "Potemkinovo selo" imao je još jedan cilj, piše autor, naime da sakrije pripreme za jednu agresiju. Kada "Putinovom lakeju" Viktoru Janukoviču nije uspelo da potčini celu Ukrajinu, ruski predsednik je počeo sa oružanom invazijom na susednu zemlju. Iz Kasparovljevog teksta izbija ogorčenost jer je Zapad bio nemoćan i posle aneksije Krima i posle izbijanja borbi na istoku Ukrajine. "Američki predsednik samo gleda, a Evropa spava", rekao je Kasparov u intervjuu za Špigel. "Ponašanje Zapada prema Putinu ravno je političkoj i moralnoj kapitulaciji." Tužno je, dodao je, što slobodni svet nije naučio iz sopstvenih grešaka u odnosu s diktatorima.

 

Hladnoratovski recept

 

Opozicionar se oštro razračunava i sa zapadnim političarima, aktivnim i bivšim. Tako kritikuje američkog predsednika Ruzvelta i britanskog premijera Čerčila jer su 1945. na Konferenciju na Jalti prepustili celu istočnu Evropu sovjetskom diktatoru Staljinu. Takođe se osuđuje politika britanskog premijera Čemberlena prema Hitleru. Među savremenim političarima, na nišanu Garija Kasparova su bivši francuski predsednik Sarkozi, američki predsednik Obama, kancelarka Merkel i bivši italijanski premijer i šef Evropske komisije Prodi. Svi su oni prema Kremlju vodili ili još uvek vode pomirljivu politiku baš kao Francuska i Britanija prema Nemačkoj tridesetih godina.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Kasparov je ubeđen da je svaki koncept partnerstva s Moskvom unapred osuđen na neuspeh. Uzaludni su pokušaji da se zajednički nastupi prema Islamskoj državi ili da se zauzme jedinstven stav prema nuklearnom programa Irana. O eventualnom mirovnom dogovoru u Ukrajini ne treba trošiti ni reči – tamo je Putin ionako sam započeo rat, tvrdi Kasparov. "Putinu trebaju ratovi", piše, i to kako bi skrenuo pažnju s ekonomskog i moralnog sunovrata Rusije i ostvario svoje imperijalističke i nacionalističke ambicije.

 

Ali šta preduzeti? Recept bivšeg šahiste zvuči jednostavno: kako se svet ionako nalazi u stanju novog Hladnog rata, treba preduzeti metode koje su već jednom bile delotvorne protiv sovjetske ekspanzije. To bi podrazumevalo izolaciju Kremlja umesto traganja za kompromisima, oštrije sankcije, isporuku odbrambenog oružja Ukrajini, demonstraciju sile kako bi se "zaustavila pretnja“" to jest kako bi se „zaustavio Putin“. Da li će "samodovoljni zapadni svet" zauzeti tako čvrstu poziciju? Nema mu druge, ponavlja Kasparov.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Deutche Welle)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    11. decembar 2015 | 16:47

    Prozapadna fašistička propaganda.

  • Jeretik

    12. decembar 2015 | 22:49

    Kasparov igra po americkim notama .

  • Dabo

    11. decembar 2015 | 16:42

    Gari Gari sad si me jako razocarao.Nije to za tebe,mani se politike,sta ce ti neprijatelji? Po njegovoj logici sta bi trebao da kaze za amere?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA