SPREMA SE NOVI VELIKI RAT: Islamska država osvaja Libiju, ZAPAD SPREMA ŽESTOK NAPAD!

ISIS prema nekim procenama u Libiji ima između 2.000 i 3.000 boraca. Pariz je već prerasporedio oko 3.500 vojnika, korištenih u intervenciji u Maliju 2013.

  • 17

Funkcioneri Forin ofisa izjavili su da su veoma zabrinuti zbog brzog napredovanja Islamske države u Libiji kao i drugih ekstremističkih grupa koje im se pridružuju, pa su već uveliko krenule pripreme planova za moguće ratne operacije kako bi se ta opasnost otklonila.

ISIS OBJAVIO RAT SRBIJI: Džihadisti u jezivoj poruci zapretili čitavom Balkanu! (VIDEO)

Izvor iz britanske vlade kaže da sve ide u smeru sačinjavanja plana prema kome bi Ujedinjeno Kraljevstvo dalo vojnu podršku svojim evropskim saveznicima da se prati ISIS u Libiji.

Francuski premijer Manuel Vals u petak je sasvim otvoreno pozvao na borbu protiv islamističkih ekstremista na području severa Afrike.

- Mi smo u ratu, imamo neprijatelja kog moramo satrati u Siriji, Iraku, a uskoro i u Libiji - izjavio je Vals.

ISIS prema nekim procenama u Libiji ima između 2.000 i 3.000 boraca. Pariz je već prerasporedio oko 3.500 vojnika, korištenih u intervenciji u Maliju 2013., širom zapadne Afrike i uspostavio je bazu oko 75 kilometara od libijske južne granice zbog borbe protiv terorizma.

- Nema vremena za gubljenje - rekao je jedan visoki zapadni diplomata.

- Ako brzo ne dobijemo vladu, počećemo razmatrati mere koje možemo sprovesti kako bismo obezbedili da Libija ne potone dublje u haos i postane utočište džihadista. Ako dogovor ne bude sklopljen, moraćemo se pobrinuti za sopstvenu bezbednost - kazao je diplomata, osvrćući se na pregovore dve najveće libijske frakcije koje su navodno na ivici dogovora o uspostavljanju vlade nacionalnog jedinstva.

Printskin:Youtube/Soty Bananas Printskin:Youtube/Soty Bananas

Reč je o dvema grupama koje sebe smatraju legitimnim vladama - ona islamistička, povezana s Muslimanskim bratstvom, kontroliše Tripoli, a ona sekularnija, koju priznaje deo međunarodne zajednice, ulogorila se u Tobruku, blizu granice s Egiptom.

Italija je već skicirala plan intervencije u slučaju formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Pozvala je na stvaranje evropske koalicije koja bi libijskoj vladi dala vojnu podršku. Za sada još nije poznato koje će države činiti tu novu koaliciju.

- Mora da postoji legitimna vlada, koja će da traži pomoć, posle toga ćemo učiniti sve što je u našoj moći - kazao je jedan izvor u britanskoj vladi.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Francuski špijunski avioni Libiju nadleću već neko vreme ne bi li saznali kolika je stvarna opasnost od džihadista odanih Abu Bakru al-Bagdadiju. Oni su najveće uporište pronašli na području Sirta, oko koga imaju nekoliko vojnih kampova, a preuzeli su i kontrolu nad tamošnjim naftnim postrojenjima. Drugi veći komad teritorija drže u južnom pustinjskom delu Libije, a treći na zapadu države, zbog čega je Tunis pre desetak dana zatvorio državnu granicu.

Na zapadu je ISIS proteklih dana napredovao, a od srede se njegove crne zastave vijore u Sabrathi, gradu s arheološkim nalazištima na UNESCO spisku svetske baštine, koji je udaljen samo 66 kilometara od Tripolija.

Strah da bi se u skorijoj budućnosti na njihovoj meti mogao naći i sam Tripoli postaje sve realniji.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K

    12. decembar 2015 | 18:59

    Alo 3000 boraca pa to nije nikakva vojska zgazite ih vec jednom i zavrsite tu pricu!

  • Kiki

    12. decembar 2015 | 12:09

    A gdeje sada amerika i njen milosrdi anđeo

  • miki

    13. decembar 2015 | 09:53

    Prvo Erdogana i njegovu vladu da sruse a onda ce lako sa issil-om! U Turskoj lezi pravi problem,a posto velika vecina podrzava tog islamistu tesko ce bilo sta da rese.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA