Marčelu počasna diploma Magister Humanitas (FOTO)

Obraćajući se okupljenima, Šelić se zahvalio rukovodstvu i nastavnicima unutar ove visokoškolske ustanove na ukazanoj časti

  • 6

Književniku i muzičaru Marku Šeliću Marčelu je u okviru svečane akademije povodom 117 godina obrazovanja učitelja i vaspitača u Jagodini i 22 godine Fakulteta pedagoških nauka, uručena Počasna diploma ’’Magister Humanitas’’.

Ova novoustanovljena diploma, dodeljuje se za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih. Fakultet pedagoških nauka svake godine u okviru proslave Dana fakulteta dodeljuje i Počasnu diplomu ’’Narodnog učitelja’’ za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju fakulteta. Ona je ove godine uručena Nenadu Ristiću, novinaru i nekadašnjem dirktoru Radio-televizije Srbije, a njeni raniji dobitnici su pesnici Dobrica Erić i Slobodan Rakitić i akademski slikar Sretko Divljan.

Foto:  centralmedia.rs Foto: centralmedia.rs

Obraćajući se okupljenima, Šelić se zahvalio rukovodstvu i nastavnicima unutar ove visokoškolske ustanove na ukazanoj časti, ističući u šaljivom tonu, da će sada moći da se pohvali i akademskim zvanjem koje mu je zbog brojnih poslovnih obaveza izmicalo. Inače, javnosti je poznato da se poznati književnik i muzičar nalazi pred diplomiranjem na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za srpski jezik i književnost.

Marčelo je takođe istakao da je ova počasna diploma dokaz tome da sve ono čime se godinama kao umetnik bavio, nije ostalo nezapaženo i da borba ’’protiv mraka’’u kojoj godinama učestvuje sa svojim saradnicima itekako ima smisla. Priznanje koje mu je ukazano, podjednako pripada i onima koji su mu u stvaranju muzike pomažu, zaključio je Šelić.

Svečanoj akademiji pod nazivom "U slavu svetlosti", koja je održana u prepunoj sali jagodinskog Centra za kulturu, pored studenata, profesora i brojnih gostiju, prisustovali su i rektor Visoke škole "Etveš Jožef" iz Baje (Mađarska), profesor dr Zoltan Melic, prorektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Jeroslav Živanić, predsednik Skupštine grada Jagodina, Dragan Marković – Palma, načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.

Foto:  centralmedia.rs Foto: centralmedia.rs

Obrazovanje učitelja u Jagodini započeto je osnivanjem Muške učiteljske škole 1898. godine u Jagodini, tada treće u Srbiji. Učiteljska škola u Jagodini je 1972. godine prerasla u Pedagošku akademiju, 1993. godine u Učiteljski, a 2006. godine u Fakultet pedagoških

Marčelo je prilikom ranije posete Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini u martu 2015. i promocije knjige ’’Napet šou’’, pružio podršku obnovi stare zgrade Učiteljske škole u Jagodini koju predvodi Fondacija ’’Sreten Adžić’.

U ovoj ruiniranoj zgradi koja se nalazi u dvorišnom kompleksu fakulteta, planirao je da posle obnove i rekonstrukcije bude otvoren jedan od najsavremenijih oglednih i naučno- istraživačkih centara u ovom delu Evrope.

Podršku su pored Šelića pružile i druge ugledne javne ličnosti iz oblasti kulture i umetnosti, akademici Ljubomir Simović i Dragoslav Mihailović, dramski umetnici Sergej Trifunović, Branislav Trifunović i Tomislav Trifunović.

Foto:  centralmedia.rs Foto: centralmedia.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Sneza

    14. decembar 2015 | 17:53

    Zasluzio je! Svaka cast Marcelo! Izuzetan mladi intelektualac, Sve najbolje mu zelim.

  • Dag

    16. decembar 2015 | 09:24

    Dok Palme njisu - grane... ( Kikiriki,semnke - zajenabcija,Srbija je zamlja cuda ,iz koje je, Alisa davno - pobegla. )...

  • Srbijanac

    15. decembar 2015 | 21:39

    Ko je to uopste?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA