Zbog pada cene bakra menadžment RTB Bor svaki trošak stavio pod lupu (FOTO)

Nalazimo se u izuzetno teškoj poziciji. Preduzeli smo sve mere racionalizacije, uveli rigoroznu štednju i kontrolu svih troškova poslovanja. Nadam se da ćemo situaciju uspeti da prevaziđemo, ali ne možemo bez pomoći Vlade Srbije - kaže generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski

  • 5

Dramatičan pad cene bakra, ali i zlata na svetskom tržištu metala u drugoj polovini ove godine opovrgao je sve prognoze velikih i moćnih "igrača" o kretanju cena na berzi metala na osnovu kojih je i menadžment RTB-a Bor pravio poslovne planove za 2015. i tako doveo borsku kompaniju u situaciju da se doslovce bori za održanje tekuće reprodukcije i likvidnosti.

Nalazimo se u izuzetno teškoj poziciji. Preduzeli smo sve mere racionalizacije, uveli rigoroznu štednju i kontrolu svih troškova poslovanja. Nadam se da ćemo situaciju uspeti da prevaziđemo, ali ne možemo bez pomoći Vlade Srbije - kaže generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski.

- Rudarstvo je hleb sa devet kora i kada tona bakra vredi 7.000 dolara, a kamoli sada kada je cena pala na 4.500 dolara. Nalazimo se u izuzetno teškoj poziciji i preduzeli smo sve mere racionalizacije, uveli rigoroznu štednju i stavili pod lupu svaki trošak kompanije. Kaiš je stegnut do kraja, pa se nadam da ćemo situaciju uspeti da prevaziđemo. Ne možemo sami, ne možemo bez pomoći Vlade Srbije koja nam je, da podsetim, pomogla i da završimo novu topionicu -kaže generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski i dodao:

- Zahvaljujući toj pomoći, mi u ovim teškim vremenima imamo bar nižu cenu prerade bakra, odnosno manje troškove u tom delu zbog rada nove pirometalurške linije. Činimo nadljudske napore da, zajedno sa Vladom Srbije, probleme prevaziđemo i savladamo, pre svega zbog pet hiljada basenskih radnika i još oko 15.000 porodica u Srbiji direktno i indirektno vezanih za preradu bakra koji se proizvodi u RTB-u Bor.

Foto: Promo Foto: Promo

On dodaje da na sve muke RTB-a Bor zbog pada cene „crvenog metala“ postoji i dodatna u vidu pada tražnje za bakrom, ali i pada premije, odnosno dodatka na LME-cenu, koji je prvi put u poslednjih deset godina – negativan između 30 i 40 dolara po toni.

- Kada se spekulativni uticaji izmešaju sa tržišnim, a uz to "kineski zmaj" nikako da se probudi, onda se desi i da se u prodaji prvi put pojavi niža cena bakra od one na Londonskoj berzi i nastane ovakva situacija u kojoj je nemoguće bilo šta, čak i kratkoročno prognozirati. Jer, sve dosadašnje prognoze s početka godine koje su govorile o stabilizaciji tržišta bakra, vraćanju tražnje i pozitivnih premija na cenu, kao i njeno održavanje na berzi u nivou od 6.300 dolara za tonu se, nažalost, nisu ostvarile.

Foto: Promo Foto: Promo

Nadam se, ipak, da „oluja“ neće predugo trajati i da će se cena bakra do kraja sledeće godine i početkom 2017. vratiti iznad praga naše rentabilnosti – navodi Spaskovski.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sandra

    14. decembar 2015 | 21:20

    Nije nimalo naivno sto je cena bakra opala i treba voditi racuna.Troskovi se moraju smanjiti i to je i cilj g-dina Blagoja,a vlada bi trebalo da ovakvom gigantu pruzi punu podrsku

  • danny

    14. decembar 2015 | 22:36

    Verujem u coveka koji stoji na celu basena RTB-a Blagoja Spaskovskog! Bez obzira na nagli pad cene bakra, on ce iznaci resenje da ovaj gigant prebrodi krizu , jer je pre svega vrhunski menadzer.

  • Dr Lune

    14. decembar 2015 | 16:26

    Hm,hmm...pa, uceni smo da radimo " sa paznjom dobrog privtrednika", valjda je stavljanje pod lupu normalan redovan postupak ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA