DOKTOR RISTIĆ TVRDI: Obustavite akciju, mladom naučniku Nikoliću ne treba novo srce

Doktor Ristić je poručio da bi celu situaciju oko humanitarne akcije trebalo razjasniti - ko je savetovao Nikoliću da ide u inostranstvo i da li iza toga stoje namere "koje nisu samo medicinske"

  • 4

Koordinator za transplantaciju srca i kardiohirug Miljko Ristić pozvao je danas da se obustavi akcija prikupljanja humanitarne pomoći u novcu u iznosu do 120.000 evra za transplantaciju srca mladom naučniku Milošu Nikoliću, a nadležne istražne organe da isptaju taj slučaj.

MILOŠU NIJE POTREBNO NOVO SRCE, TVRDE LEKARI: Kardiolozi protiv transplantacije za mladog naučnika!

Ristić je u izjavi Tanjugu rekao da Nikoliću transplantacija nije potrebna, da je on operisan u Klinici za kardiohirurgiju KCS, oporavlja se i nije životno ugrožen.

- Bila bi velika bruka i udarac za srpsko zdravstvo da je iz naše zemlje otišao u neki evropski centar za transplantaciju pacijent kome tako nešto nije indikovano, pogotovo ako je finansirano iz humanitarne akcije - rekao je Ristić.

Nikolić je, objasnio je Ristić, primljen na kliniku zbog poremećaja srčanog ritma, što nije indikacija za transplanatciju, već se leči terapijom ili ugradnjom pejsmejkera.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Od desetak parametara koji ukazuju da li je nekome potrebna transplantacija, a najvažnija je snaga srčanog mišića i ona je kod Nikolića viša od 30 odsto - rekao je ovaj ugledni srpski hirurg i bivši direktor Urgentnog centra.

- Da bi pacijent bio za transplantaciju, ta vrednost mora biti ispod 25 odsto. Pacijenti kojima je izvršena intervencija u poslednje dve godine imali su te vrednosti između pet i 20 odsto - objasnio je Ristić i dodao da je njegova obaveza bila da ukaže javnosti da akciju treba obustaviti.

Ristić kaže da je bio neprijatno iznenađen kada je video da Nikolićevog imena nema na listi za transplantaciju srca u KCS, a onda su ga, ispričao je, pronašli da leži u jednom odeljenju Kardiologije KCS, ne u koronarnoj jedinici, ne na intenzivnoj nezi, već na običnom odeljenju.

Prema njegovim rečima, sazvan je konzilijum od 15 lekara, kardiologa i kardiohirurga, koji su pregledali Nikolićevu dokumentaciju i jednoglasno utvrdili da njemu nije potrbna transplantacija, kao ni ugradnja pumpe.

Kako kaže, Nikolić je u prvi mah bio nazadovoljan, iako mu, na sreću, transplantacija nije potrebna.

Foto: Facebook/Milos Nikolic Foto: Facebook/Milos Nikolic

- Pacijent je bio neprijatno iznenađen, očekivao je da će sredstva brzo biti prikupljena i da će moći da ode u inostranstvo. Maltene nije bio zadovoljan odlukom konzilijuma - rekao je Ristić.

Ristić upozorava i da bi situaciju trebalo razjasniti - ko je savetovao Nikoliću da ide u inostranstvo i da li iza toga stoje namere "koje nisu samo medicinske".

- O tome bi trebalo da razmišljaju istražni organi i da utvrde činjenično stanje - rekao je Ristić i dodao da je Nikoliću verovatno neko ko se medicinom, kardiologijom, savetovao da ide na transplantaciju.

- Miloš je dobio pogrešan savet i na njegovu sreću dobro je. Operisan je, leži na odeljenju, a akciju treba obustaviti. Nema smisla skupljati sredstva za nešto što u ovom trenutku nije potrebno - zaključio je Ristić.

Nikolić se trenutno nalazi u Klinici za kardiohirurgiju, gde se oporavlja od intervencije.

Inače, u prikupljanje pomoći uključila se i SPC, a organizovana je i velika kampanja na Tviteru. List Blic je preneo da je samo na koncetru Željka Joksimovića prikupljeno 58.000 dinara, a da je 30.000 evra sakupljeno od 7. decembra preko Fejsbuk stranice "Srce za Milošev osmeh".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA