Svetski dan slobode medija

Srbija svrstana u kategoriju "delimično slobodnih zemalja" i na listi Fridom hausa deli 75. mesto sa Crnom Gorom i Istočnim Timorom

  • 0

U svetu se obeležava Svetski dan slobode medija, a povodom učestalih stradanja novinara, Izvršni komitet Međunarodne federacije novinara odlučio je da globalna tema ove godine bude hapšenje i zatvaranje novinara.

Srbija Svetski dan slobode medija dočekuje kao "delimično slobodna zemlja" sa blagim padom na listi "Fridom hausa" sa 72. na 75. mesto.

U izveštaju, objavljenom uoči 3. maja - Svetskog dana slobode štampe, prvi put u poslednjih osam godina nije zabeležen pad u slobodi medija u svetu, a na listi od 197 zemalja 66 su dobile ocenu "slobodne", 72 "delimično slobodne", a 59 "nisu slobodne".

Srbija je ocenjena rejtingom 35 i sa Istočnim Timorom i Crnom Gorom, koje beleže isti koeficijent, zauzima od 75 do 77 mesta.

Povodom Svetskog dana medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija "Nezavisnost" izdali su proglas kojim nosioce vlasti pozivaju da medijskim radnicima obezbede uslove za nesmetan rad bez pritisaka i cenzure, a od vlasnika medija zahtevaju da poboljšaju radni i životni standard zaposlenih.

Istakavši da novinari i danas rade u ponižavajućim uslovima, oni su ponovili da su preduslovi slobode medija u Srbiji rasvetljavanje ubistava, zaštita profesionalnih, radnih i ekonomskih prava novinara, podrška istraživačkom novinarstvu i stvaranje uslova za ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu.

Udruženje novinara Srbije obeležiće Svetski dan slobode medija akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" u Nišu gde će uredinici u listu "Pravda" Jelena Spasić biti svečano uručena tradicionalna nagrada udruženja "Zora" za slobodu medija.

Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode medija donela je Generalna skupština UN 1993. godine, a na taj dan Unesko tradicionalno održava konferenciju na kojoj učestvuju medijski radnici, organizacije za slobodu štampe i specijalizovane agencije UN kako bi procenili stanje u medijima širom sveta.

U svetu su u 2011. godini ubijena 102 novinara. Prema podacima Međunarodnog pres instituta najviše novinara prošle godine ubijeno je u Meksiku - 10, a sledi Irak sa devet, Honduras, Jemen i Pakistan sa po šest ubijenih novinara, pa Čile i Libija po pet. U zemljama Evrope ubijeno je sedam novinara - po tri u Rusiji i Turskoj, a jedan u Azerbejdžanu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA