(NE)BEZBEDNO: Škola nije pozvala Hitnu pomoć iako je učenica dobila 14 kopči

Majka učenice prvog razreda najavljuje tužbu protiv škole "Duško Radović" jer smatra da direktor nije adekvatno reagovao kada se osmogodišnja Aleksandra povredila

  • 0

Osmogodišnja Aleksandra F. teško je povređena prilikom pada u OŠ "Duško Radović", a njena majka kaže da škola nije pozvala Hitnu pomoć iako je njena ćerka imala 14 kopči na nozi.

- Zbog toga ću ih tužiti, jer sam ja svoje dete ostavila u boravku misleći da je tamo bezbedna, a da će u slučaju da se nešto i desi škola adekvatno reagovati. Problem je u tome što je direktor škole, uprkos rani koja je izgledala strašno, odlučio da se ne zove Hitna pomoć. Ne smem ni da mislim kakve je sve posledice to moglo da izazove - rekla je Marijana F, i dodaje da je obavestila Prosvetnu inspekciju.

Ona kaže da joj je učitelj javio da se Aleksandra ozbiljno povredila.

- Hteo je da zove Hitnu pomoć, ali je direktor rekao da nema potrebe, pošto ja dolazim. Međutim, bila sam na drugom kraju grada, promenila sam tri prevoza i trebalo mi je više od sat vremena da stignem. Škola ima stomatološku ambulantu i tamo su joj samo stavili neki zavoj preko rane da druga deca ne bi gledala. Kasnije su mi u školi rekli da kod njih važi pravilo da kada nema krvi ne zovu sanitet, te su i ovog puta smatrali da nema potrebe za tim - kaže ona.

U izveštaju lekara se navodi da je rana široka pet santimetara i duboka tri santimetra, zbog čega Aleksandra ima čak 14 kopči na potkolenici.

- Rana je bila takva da sam pala u nesvest, maltene se videla kost. Dete sam taksijem odvezla u najbližu bolnicu, na Institut za majku i dete. Oni ne dežuraju, ali nas je doktor primio zato što se šokirao kada je video kolika je rana. Pitao me je šta sam čekala, rekao mi da ta povreda može da dovede do velikih posledica i da mora pod hitno da se sanira - kaže ona.

Doktor je rekao da noga mora da joj bude fiksirana 20 dana i da će zato što ne može da je savija imati problema sa donjim delom potkolenice, pošto će se mišić ulenjiti. Čeka je i magnetna terapija, a sve to vreme izostajaće iz škole.

- Aleksandra je u produženom boravku od osam do 16 časova, zato što sam ja samohrana majka, radim i nema ko da je pripazi posle škole. Hoću ovo da isteram do kraja i tražim da mi neko objasni ko je zadužen za bezbednost dece u školi. Jer sutra će neko drugo dete da padne i niko neće reagovati - kaže Marijana.

Direktor OŠ "Duško Radović" Radojica Tadić međutim tvrdi da je Aleksandrina majka rekla da odmah dolazi i tražila da je sačekaju i da ne zovu sanitet.

- Nismo imali pojma gde je majka, ni da to njeno "odmah" neće biti tako brzo, već za 45 minuta. Majka je promenila mišljenje kada je otišla kod doktora, tamo su je naplašili. Lekar u našoj ambulanti, bez obzira što je stomatolog, procenio je da povreda nije tako ozbiljna. Ceo nesporazum je nastao zbog toga što smo poštovali majčinu želju, ali sada vidimo da je nije trebalo slušati. Uvek imamo koga da pošaljemo sa detetom, uostalom, ja bih otišao sa njom - kaže Tadić.

Direktor dodaje da su deca u školi maksimalno zaštićena, odnosno da su za vreme odmora u dvorištu dva čuvara i dva dežurna nastavnika.

Načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić kaže da će danas poslati inspekciju u školu.

- Prvo treba da se utvrdi kako se desilo da se dete povredi i da li su u školi preduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti. Postoje pravila i kako škola treba da reaguje kada do toga dođe. Prvo su morali da zovu Hitnu pomoć, a istovremeno i majku, jer u školi nemaju stručnjaka koji može da proceni koliko je povreda ozbiljna i kako je treba sanirati - objašnjava ona.

(Izvor: Press / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA