• 18

Pravi vernici znaju zašto DANAS treba da ĆUTIMO CEO DAN!

Jovan je odlučio da devet godina provede u pustinji ne razgovarajući ni sa kim, iskušavajući sebe i pobeđujući sopstvene demone

  • 18

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Jovana Ćutljivog, sveca koji je ostao upamćen po tome što je dugi niz godina ćutao.
Vernici danas slave SVECA, koji je bio POSLEDNJI SRPSKI CAR!

Jovan je rodom iz Nikopolja, gde je stekao čin episkopa. Posle nekog vremena, videvši zlobu tadašnjeg sveta, Jovan je odlučio da se odrekne monaškog života i ode među običan svet.
Danas slavimo SVECA koji se ODREKAO HRIŠĆANSTVA i postao BEZBOŽNIK!
Napustivši episkopski presto, Jovan se obukao u običnog monaha, a potom i u prosjaka, i tako se uputio u Jerusalim.

Da li biste mogli da izdržite da ćutite ceo dan?

Glasajte

Ubrzo je Jovan bio primljen u manastir u Jerusalimu, a kako se isticao monaškim životom potom bi predloženo da ga patrijarh Ilija imenuje u episkopa.
Nemavši drugog izlaza, Jovan se ispovedi patrijarhu da je već episkop i objasni da je već živeo monaški život, ali da ga se odrekao nezadovoljan zlobom tadašnjeg sveta, ali i ljudima iz hrišćanskih krugova.
Iako mu je patrijarh oprostio lažno predstavljanje u Jerusalimu, Jovan je odlučio da narednih devet godina provede u pustinji ne razgovarajući ni sa kim, iskušavajući sebe i pobeđujući sopstvene demone.
Foto: johnsanidopoulos.com

Foto: johnsanidopoulos.com


Sveti Jovan Ćutljivi u hrišćanstvu predstavlja odlučnost i istrajnost, a veruje se da na njega treba u tišini provesti ceo dan vežbajući svoju disciplinu i slušajući više šta drugi govore.
Pravoslavci danas slave još i Svetog Sofonija, Svetog sveštenomučenika Teodora, Svetog Tedula Kipranina, Svetog Savu Storoževskog, Svetog Angelisa i Svetog sveštenomučenika Gavrila.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriot serb

    Bezboznik nikada u svome zivotu nece biti zadovaljan uvek mu nesto fali i uvek trazi vise,u to sam uveren,A Ko ima Boga u sebi njemu netreba nista a ima sve...

  • Šime

    Religije su gluposti

  • BD

    Glupo je bit vernik

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima