• 52

MOLIMO VAS, PREKINITE DA BACATE PETARDE! Godišnje, 5.000 ljubimaca UGINE od SRČANOG UDARA!

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra

  • 52

Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrede životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija, zbog čega su prijatelji životinja pokrenuli peticiju za zabranu korišćenja pirotehnike II i III razreda tokom cele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.
TRAGEDIJA: Petarda ubila devojčicu! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Kao i proteklih, obeležavanje dočeka Nove godine nije moglo proći bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih ni većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje porodice.
Svake godine u "ludovanju" petardama povredi se desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i deca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, delova šake, povreda lica i opekotina.
KO JE OVDE MAJMUN? Dao životinji da pojede petardu (VIDEO)
Foto: Flickr/Victoria Pickering

Foto: Flickr/Victoria Pickering


Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila: buka prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene. Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici beže iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.
U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra.

Da li vi bacate petarde kad nešto slavite?

Glasajte

U Torinu je ta zabrana donesena pre svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.
Zakon o eksplozivnim predmetima reguliše prodaju pirotehničkih sredstava, vreme upotrebe i ograničenje vezano je za dob, ali u praksi je, zbog velike popularnosti pirotehničkih sredstava, teško nadzirati sprovođenje zakonskih odredbi. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može sprečiti greške pri rukovanju, a neretko i teške povrede.
Izmena Zakona o eksplozivnim stvarima doprinela bi smanjenju buke i stradanju ljudi i životinja ako bi korišćenje petardi i drugih eksplozivnih sredstava II i III razreda bilo zabranjeno i u razdoblju od 27. decembra do 1. januara. Doček Nove godine i dalje bi se obeležavao Javnim vatrometima i pirotehničkim sredstvima I razreda.
Pritom, zabava zasigurno ne bi izostala, a povećala bi se sigurnost građana i životinja i smanjila buka.
(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Br@nko

    Sve je to lepo napisano, samo vam fali jedna stvar... Nigde u tekstu niste objasnili koje su to eksplozivne naprave I i II stepena. Neko bi možda i voleo da zna razliku. Hvala.

  • Brsko

    Molimo vas da prestanete proizvoditi eksploziv, godisnje umre ogroman broj djece i odraslih od eksplozivnih naprava. Žao mi je i životinja ali ka dprestanu proizvodnju za ratove pretat ce iz za zabavu. Idemo u revoluciju za taj akt.

  • Sokirana

    Dal je moguce da ste toliko primitivni da se i dalje petarde bacaju!?koje je to zadovoljstvo?bolesnim primitivcima je sreca da bacaju to djubre,sramno!meni kao zeni srce stane od pedardi a ne jadnim zivotinjama.da li ce ova drzava resiti ikada ovaj problem ili cemo i dalje ziveti u divljini!??

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima