MOLIMO VAS, PREKINITE DA BACATE PETARDE! Godišnje, 5.000 ljubimaca UGINE od SRČANOG UDARA!

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra

  • 52

Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrede životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija, zbog čega su prijatelji životinja pokrenuli peticiju za zabranu korišćenja pirotehnike II i III razreda tokom cele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.

TRAGEDIJA: Petarda ubila devojčicu! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Kao i proteklih, obeležavanje dočeka Nove godine nije moglo proći bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih ni većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje porodice.

Svake godine u "ludovanju" petardama povredi se desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i deca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, delova šake, povreda lica i opekotina.

KO JE OVDE MAJMUN? Dao životinji da pojede petardu (VIDEO)

Foto: Flickr/Victoria Pickering Foto: Flickr/Victoria Pickering

Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila: buka prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene. Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici beže iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra.

U Torinu je ta zabrana donesena pre svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Zakon o eksplozivnim predmetima reguliše prodaju pirotehničkih sredstava, vreme upotrebe i ograničenje vezano je za dob, ali u praksi je, zbog velike popularnosti pirotehničkih sredstava, teško nadzirati sprovođenje zakonskih odredbi. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može sprečiti greške pri rukovanju, a neretko i teške povrede.

Izmena Zakona o eksplozivnim stvarima doprinela bi smanjenju buke i stradanju ljudi i životinja ako bi korišćenje petardi i drugih eksplozivnih sredstava II i III razreda bilo zabranjeno i u razdoblju od 27. decembra do 1. januara. Doček Nove godine i dalje bi se obeležavao Javnim vatrometima i pirotehničkim sredstvima I razreda.

Pritom, zabava zasigurno ne bi izostala, a povećala bi se sigurnost građana i životinja i smanjila buka.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prestravljena

    15. decembar 2015 | 15:59

    Nisam kucni ljubimac ali hocu da umrem od napada panike i straha kada pocnu da bacaju petarde. Sve se takmice koji ce da ih vise baci u mom pravcu, iako imam 70 godina. Niko vise nema postovanja ni prema kome a roditelji najverovatnije uzivaju kada im naslednici proganjaju stare i nemocne bacajuci petarde na njih. Prosle godine sam gledala komsiju, mlad otac, koji je ucio sina da baca petarde a sin tek prohodao. Tata se sav "raspekmezio" stavljejuci petardu i sinove rucice. Mama hoda pored i ne obraca paznju. Koliko takvih oceva ima na nasim prostorima. Svida u svetu je koriscenje i bacane petardi strogo kaznjivo i kaznjavano samo kod nas je to izuzetno cenjena zabava. ima li pomoci nama ugrozenima??O bacanju petardi sa terasa i sa prozora nekom drugom prilikom....

  • Aca

    15. decembar 2015 | 16:14

    Hajde onda da usvojimo zakon da se vise ne ratuje, jer pucanje iz pusaka i pistolja smeta zivotinjama.

  • vukasin

    15. decembar 2015 | 15:14

    ma dajte im prava i da glasaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA