SVE OČI BILE UPRTE U PUTINA: "Neću dozvoliti da SPOLJNA SILA odlučuje ko će vladati Sirijom" (FOTO) (VIDEO)

Veliki broj novinara okupio se na godišnjoj pres konferenciji ruskog predsednika, a najviše su ih zanimali odgovori na pitanja o rusko-turskim odnosima i učestvovanju ruskih snaga u Siriji

  • 28

Predsednik Rusije Vladimir Putin odgovarao je na pitanja novinara i predstavnika medija, kojih je ove godine bilo 1.392 akreditovanih za godišnju veliku pres konferenciju, a prva pitanja bila su vezana za složenu ekonomsku situaciju u Rusiji i predviđanja u tom smislu. Međutim, ubrzo se prešlo na "škakljivije" teme.

NOVINARI DANAS "NAPADAJU" PUTINA: Boriće se za njegovu pažnju i plišanim igračkama

Nakon prvobitnih pitanja o ekonomiji Rusije i sveta, novinari su ubrzo postavili pitanja o nedavnom incidentu sa turskom, kada je avijacija ove države srušila ruski avion.

- Obaranjem ruskog "suhoja Su-24", Turska je izvršila neprijateljski akt, a onda se sakrila iza NATO alijanse - rekao je Putin.

- Možda se turska vlada povinovala zahtevima Amerikanaca, ne znamo, možda postoji neki dogovor, ali sebe su svakako doveli u ozbiljnu situaciju - istakao je Putin.

Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV, freeflagicons.com Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV, freeflagicons.com

On je dodao rečenicu o "lizanju" i naveo da "nije siguran da im je to dobra ideja". 

PUTIN ŽELI DA SARAĐUJE SA TRAMPOM: "Donald je talentovan i izvanredan čovek" (VIDEO)

- Turska neće više ugrožavati vazdušni prostor Sirije, nakon što smo postavili odbrambeni sistem S-400 u bazi Hmejmin - istakao je ruski predsednik.

Ruski predsednik je rekao da uništenje odnosa Turske i Rusije neće doneti ništa dobro obema državama, i da "umesto da su se nama odmah obratili, oni su otišli u NATO da traže zaštitu". 

Putin izjavio je danas da nikad neće pristati da neka spoljna sila odlučuje o tome ko će vladati Sirijom, ali i da nije siguran da li bi Rusija trebalo da ima stalnu bazu u toj zemlji.

Ruski predsednik se nadovezao i na učestvovanje ruskih snaga i opreme u ratu u Siriji, kao i o Islamskoj državi koja preko nelegalnih kanala prodaje zaplenjenu naftu u Iraku i Siriji. 

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odgovarajući na pitanja o ruskim troškovima zbog učestvovanja u konfliktu u Siriji, Putin je odgovorio:

- Operacija ruske avijacije ne opterećuje budžet. Određena sredstva za trening su preusmerena za finansiranje snaga u Siriji.

- Na Irak je izvšena invazija i potpuno je uništen - rekao je Putin odgovarajući na pitanja o Bliskom istoku i sukobima na tom tlu.

Putin je govorio i o svojim dvema ćerkama, za koje je rekao da žive u Rusiji i da prave prve, uspešne korake u karijeri, ali je napomenuo da se ne bave politikom.

- Ponosim se njima. Nastavljaju svoje studije, govore strane jezike i rade... Dostojanstveno žive svojim životom - rekao je on i dodao da se njegove ćerke nisu nigde drugde školovale sem u Rusiji.

Nije, međutim, želeo da precizira gde one rade, preneo je Rojters.

Printskin: RT Printskin: RT

Rusija je spremna i želi da radi na poboljšanju odnosa sa SAD, bez obzira na to ko će biti sledeći američki predsednik, izjavio je danas ruski predsednik.

- Spremni smo da sarađujemo sa svakim predsednikom za kog bude glasao američki narod - rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare, kojoj pristustvuje skoro 1.400 novinara.

- Oni (Amerikanci) su ti koji sve vreme pokušavaju nas da navedu za koga ćemo da glasamo - istakao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Putin je naveo da su njegovi razgovori početkom nedelje sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem pokazali da je Vašington spreman da "načini pomak ka rešavanju pitanja koji mogu biti rešeni samo kroz zajedničke napore".

Moskva želi rešenje krize u Ukrajini, ali ne po cenu naroda na istoku te zemlje, rekao je danas ruski predsednik, istakavši da Rusija želi ispunjenje sporazuma iz Minska te da je spremna da ljude u jugoistočnoj Ukrajini ubedi da je potreban kompromis za političko rešenje sukoba.

Rekao je i da Rusija ima osoblje na istoku Ukrajine koje sprovodi određene vojne zadatke, ali je porekao da Moskva tamo ima raspoređene redovne trupe, preneo je Rojters.

- Nikada nismo rekli da tamo nema ljudi koji obavljaju određene zadatke uključujući vojnu sferu. Ali to ne znači da su tamo ruske (redovne) trupe, postoji razlika - istakao je ruski predsednik.

Putin je naveo da Kijev ne ispunjava u potpunosti sve aspekte sporazuma iz Minska u vezi sa specijalnim statusom za istočni region.

Takođe je izrazio očekivanje da će se trgovinski odnosi sa Ukrajinom pogoršati i dodao da Moskva Kijevu neće dati nikakve trgovinske povlastice od 1. januara 2016, ali je napomenuo da Rusija ne planira da uvodi bilo kakve sankcije Ukrajini.

Rusija je spremna da obnovi odnose sa bivšom sovjetskom republikom Gruzijom, koji su zahladneli posle petodnevnog rata u avgustu 2008. godine.

Printskin: RT Printskin: RT

Rusija je, takođe, spremna da liberalizuje vizni režim za državljane Gruzije, rekao je on, odgovarajući na pitanja novinara na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Putin je ocenio da je imenovanje Mihaila Sakašvilija, koji je bio na čelu Gruzije tokom rata, na dužnost regionalnog guvernera u Ukrajini "pljuvanje u lice ukrajinskom narodu".

Veruje se da će konferencijom dominirati teme o unutrašnjim pitanjima Rusije, ekonomija i, naravno, spoljna politika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, uoči konferencije, da će novinari "teško iznenaditi predsednika" nekim svojim pitanjem.

Politički analitičari smatraju da Putin neće izbegavati nezgodna pitanja. To će biti 11 konferencija za novinare Putina u ovoj godini.

Printskrin: Youtube/Ruptly TV Printskrin: Youtube/Ruptly TV

S obzirom na prijavljen broj novinara, Putin bi ove godine mogao da obori rekord iz 2008. godine u broju odgovora na postavljena pitanja.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk

    17. decembar 2015 | 11:58

    Turci kao i šiposi, naprave problem pa onda NATO, NATO:-))) Al sad su se malo zeznuli? Imaju div - zemlju sad na svom malom vratu! I nije mi jasno jedno, vi što ostavljate komentare protiv Putina i Rusije? Kao on je najveći problem u Siriji?! Pa jel on uništio Avganista, Libiju, Egipat, Irak, Tunis i započeo razaranje Sirije ili neko drugi? Pa dok Rusija nije intervenisala u Siriji tamo su sekli glave nedužnim sirijcima? Pa šta je sa vama?! Ura za Putina! Moju podršku ima!

  • Kaki, kaki kaki ces

    17. decembar 2015 | 10:40

    Nista nije pokazao pozitivno do sad u Siriji, osim ubijati neduzne civile

  • 123

    17. decembar 2015 | 16:16

    Ima li ijedan drugi predsjednik svjetski sila koji smije da sjedne pred 1400 novinara i da odgovara na pitanja koja vec nisu pripremljena unapred kao sto se pripremaju za americke predsjednike???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA