Stigla još dva ruska dizel-motorna voza

Do kraja godine svih 12 vozova koji su ugovoreni iz kredita Evropske železničke banke biće na srpskim prugama, navode Železnice Srbije

  • 0

Železnice Srbije preuzele su još dva ruska dizel-motorna voza od ukupno 12 kupljenih, koji bi do kraja godine trebalo da stignu u Srbiju i saobraćaju na neelektrificiranim prugama.

Jedna kompozicija će saobraćati na relaciji Lapovo - Kraljevo, dok će druga biti rezerva na relaciji Vršac - Beograd.

Direktor Železnica Srbije Milovan Marković je na promociji vozova izrazio zadovoljstvo što se ugovor sa ruskom stranom realizuje po planu, istakavši da će, uz ovakvu dinamiku, do kraja godine svih 12 vozova koji su ugovoreni iz kredita Evropske železničke banke stići na srpske pruge i biti u saobraćaju.

On je kazao da se radi o potpuno modernim vozovima koji mogu da se kreću brzinom od 120 km/h i dodao da će "morati malo da se poprave pruge za koje su planirani kako bi mogli da idu maksimalnim brzinama".

Prvi voz, koji je iz Rusije stigao krajem avgusta prošle godine, od 7. marta saobraća na relaciji od Dunav stanice preko Pančeva do Vršca, gde je nakog tri godine ponovo uspostavljen saobraćaj.

Vozovi bi u saobraćaj trebalo da budu uključeni ovog meseca, nakon obavljenih procedura potrebnih za dobijanje dozvole Direkcije za železnicu.

Prvi put nakon pune tri decenije "Železnice Srbije" ugovorile su nabavku novih vozova. Reč je o 12 novih dizel-motornih vozova serije 711, čiju su nabavku srpske železnice ugovorile sa ruskom kompanijom "Metrovagonmaš".

Vrednost 12 garnitura je oko 43 miliona švajcarskih franaka, a sredstva su obezbeđena iz kredita međunarodne železničke banke "Eurofime".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA