2

Dragan Velikić dobitnik VITALOVE nagrade! (FOTO)

Žiri se opredelio za Velikićev roman, jer je u njemu prepoznao suverenu i snažnu pripovedačku kulturu koja se slila sa lepotom običnog života

Devetnaesti put fabrika Vital iz Vrbasa dodeljuje književnu nagradu Zlatni suncokret, poznata i kao Vitalova nagrada. Nagrada se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

NAGRADA NAJVEĆEM SRPSKOM PISCU DANAŠNJICE: Njegov roman ćete pročitati u jednom dahu! (FOTO)

Prvi put nagrada je dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Slobodan Vladušić, Mileta Prodanović i Uglješa Šajtinac.

Na četvrtoj sednici, održanoj 17.12.2015. godine, žiri Nagrade "Zlatni suncokret" u sastavu Vladimir Gvozden (predsednik), Dragan Jovanović Danilov i Nikola Strajnić, u skladu sa Pravilnikom o nagradi razmatrao je najuži izbor (Srđan Tešin, Priče s Marsa; Olivera Skoko, Korčulanski đir; Dragan Velikić, Islednik; Vule Žurić, Republika Ćopić) i jednoglasno doneo odluku da se Nagrada Zlatni suncokret za 2015. godinu dodeli romanu Dragana Velikića, Islednik, u izdanju Lagune iz Beograda.

U obrazloženju se, između ostalog, kaže:

Dragan Velikić u romanu Islednik izlaže anatomiju duše koja se bori protiv bolesti zaborava tako što, kroz igru sećanja i dokumenta, isleđuje vlastitu putanju u javnom i privatnom životu, pokazujući još jednom da složenost egzistencije ne nalazi iskupljenje u jednostavnosti pisanja. Roman je zavodljiva priča o potrazi glavnog junaka za načinom kako da prikaže "malu istoriju", kako da sazda ljudski i književni lik vlastite majke, što uključuje opise intimnih trenutaka, ali i pokušaje objektivacije njenog života kroz evokaciju pisanih i drugih materijalnih ostataka.

Printskrin:Youtube/ Tamara Djuric - Nas gost

Printskrin:Youtube/ Tamara Djuric - Nas gost

Pripovedač i glavni junak, inače pisac, Velikićev fikcionalni dvojnik, pokušava da rekonstruiše svakodnevnicu bivšeg života. Okidač za priču je majčina smrt, koja pripovedača odvodi u meandre potrage za vremenom koje više ne postoji, i koje je nemoguće vratiti, a čije titraje oseća duboko u sebi kao nešto što je temelj ne samo njegove kulture i intelektualnog bića, već i njegovog krvotoka, njegovih sklonosti, zabluda i inhibicija. Ta potraga vodi ga iz Budimpešte, gde ga zatiče vest o majčinoj smrti, nazad u prošlost, u Pulu, Beograd, Solun. To je priča od koje čitalac ne može da se odvoji, ona je dramatizovana bogatim tonovima samoispitivanja, ali i stilom koji osvaja i odvodi u pravcu istinskog iskustva za kojim neoprestano nostalgično tragamo.

Velikić stupa u mrežu jednog sveta, u srce složenosti međuljudskih odnosa, ali i u slojeve istorije i preostalih tragova egzistencijalne poezije. Kada se taj svet otvori, ispostavlja se da je u pitanju neman koja preti da ga proguta, i pripovedač se vraća tačkama kontinuiteta u sebi samome - u majci koja, po neminovnosti, živi u njemu i koju je potrebno probuditi. Velikić uspeva da stvori osećaj za život kao proces, da ispriča mnogobrojne priče, rekonstruiše sećanje na pretke i bližnje, na ratove i krize, na gradove i hotele.

U isti mah, on vodi izuzetno dobro osmišljen dijalog sa literarnim srodnicima, pre svega sa Borislavom Pekićem i Aleksandrom Tišmom, koji su upravo osporavali mogućnost čiste ispovesti. Uvek nešto ostaje nekazano – Islednik je duboko prodiranje u čovekovu unutrašnjost, ali i delo koje je našlo odgovarajući jezik koji govoreći sve istovremeno potkopava mogućnost da se sve kaže.

Velikić je u Isledniku doveo do vrhunca ono po čemu je i inače prepoznatljiv: odmerenu erudiciju, smisao za detalj i za finu intelektualnu ironiju i autoironiju. Kopajući po strašnim dubinama sećanja, on naročito vešto gradi slike i lajtmotive vezane za poimanje onoga što je neumitno prošlo. To mogu biti sitni događaji, kao što je pljačka vagona u teretnom vozu, kada su nestale majčine beležnice, ili jedan dan u njenoj mladosti kad se susrela sa agentima tajne služne, ali ti događaji imaju dvostruki značaj: oni tvore kako poeziju života, tako i poeziju same pripovedne proze.

Dinamika se postiže zanimljivim preokretom vezanim za lik pripovedača. Naime, prvi deo romana ispripovedan je u prvom licu, a drugi deo u trećem, tako da čitalac-islednik ima najmanje dva zadovoljstva: identifikaciju sa junakom i voajerski pogleda na njegov život. Pred nama je izuzetno ostvarenje koje proizvodi snažan utisak da je sve u njemu tačno tamo gde mora da bude, da je svet u rasapu isklesan u rečima, čvrsto strukturiran i obeležen istinskim stvaralačkim duhom koji dosežu samo retki i odabrani. Žiri se opredelio za Velikićev roman jer je u njemu prepoznao suverenu i snažnu pripovedačku kulturu koja se slila sa lepotom običnog života.

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće svečano uručena 24. decembra u Beogradu u sklopu proslave 160 godina poslovanja fabrike Vital iz Vrbasa. Za svečano uručenje članovi žirija su pripremili posebna tumačenja nagrađenog romana.

Printskrin: Youtube/b92rtv

Printskrin: Youtube/b92rtv

Dragan Velikić je rođen 1953. godine u Beogradu. Diplomirao je Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti radija B92.

Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od juna 2005. do novembra 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik.

Romani: Via Pula (1988), Astragan (1991), Hamsin 51 (1993), Severni zid (1995), Danteov trg (1997), Slučaj Bremen (2001), Dosije Domaševski (2003), Ruski prozor (2007), Bonavia (2012). Knjige priča: Pogrešan pokret (1983), Staklena bašta (1985), Beograd i druge priče (2009). Knjige eseja: YU-Atlantida (1993), Deponija (1994), Stanje stvari (1998), Pseća pošta (2006), O piscima i gradovima (2010).

Knjige Dragana Velikića prevedene su na petnaest evropskih jezika. Dobitnike je više značajnih književnih nagrada (Ninova nagrada za roman godine, Meša Selimović, Miloš Crnjanski i dr).

(Telegraf.rs)

Tagovi: Dragan Velikić, književnik, Nagrada, Pisac, Roman, Vital, Vitalova nagrada

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • D
    Dag

    Nije sala,nagrada - "Vitala"... (Sve je proslo,kao - podmazano.)...

Zvezdara teatar: Počela prodaja ulaznica za decembar

Ivana Vujić novi upravnik Narodnog pozorišta, razrešen Dejan Savić

Glumac Karl Malden dobio spomenik u Beogradu, Majkl Daglas se zahvalio Srbiji: Ukazali ste mu čast, bio je veliki čovek (FOTO)

Misterija srpskog jezika: Kako se kod vas zove predmet sa slike? Mi smo našli preko 30 naziva

Čuje li Laušević naš aplauz u nikad težoj epizodi "Korena"? Aćim uhapšen, Simka krvava i oterana iz kuće, a Tviter gori (FOTO) (VIDEO)

Miki Maus slavi 90. rođendan: Toliko je generacija odraslo uz njega, a niko ne zna kako je nastao i kako se zvao kad je stvoren (VIDEO)

Jedan film je pokušao da pomiri Srbe i Hrvate, a posvađao je nas dvoje: Gledala sam "Srbenku" sa okorelim nacionalistom, još imam knedlu u grlu

Svemoguća Mirjana je bila drvena lutka, odrubila je sebi glavu i non-stop nam se igra sa umovima: Pristala je da nam otkrije svoje tajne (VIDEO)

Nađa je jedina Srpkinja koja je uspela da zavede Bonda: Čuveni britanski tajni agent nije uspeo da joj odoli

Ako ste u stanju da prepoznate čija je ovo slika, možete se hvaliti da ste "poznavalac umetnosti"

Nataša Miljković preporučuje tri knjige čitaocima portala Telegraf

Nigerijska blufank legenda stiže u Beograd (FOTO)

Šta nas čeka u petoj epizodi Korena: Aćimov živi zid i Simkina kleta sudbina (VIDEO)

Ljubav u Savamali: Druženje sa medijima

Vojin Ćetković kao srpski Entoni Hopkins: Sa Brodveja stiže pravo na daske BDP-a

Svi smo plakali kada je ubijen u "Vojnoj akademiji", zbog uloge u "Korenima" smo ljuti na njega, a sad igra srpskog vojnika uz Kralja Petra I (FOTO) (VIDEO)

Ničija Budala: Stand up specijal Darka Mitrovića

Lazar Ristovski je rekao: "Sad ćete videti nešto što u Srbiji još nije viđeno". U bioskopu se začuo smeh, a posle prvih sekundi muk (VIDEO)

Izložba fotografija "E-Play objektivno" u petak u Parobrodu (VIDEO)

Fascinantni fizički teatar: Najluđa fizika koju ćete videti ove jeseni (FOTO)

Početak vrtoglavog uspona Vladimira Putina zabeležio je svojom kamerom! Sada je zbog filma o prvom čoveku Rusije morao da pobegne iz zemlje

Umro Sten Li, legendarni tvorac Spajdermena, Hulka, Ajronmena

O ovim filmovima na Slobodnoj zoni se najviše pričalo i zbog toga će biti prikazani "na bis" (TREJLERI)

Snimala je ženu koja je godinama robinja u tuđoj kući, radi 20 sati dnevno, trpi nasilje i glad: Pokazala nam je sve i otkrila strašnu tajnu (VIDEO)

Stalno deluje kao da je na aparatima, ali zapravo je neuništiva kao korov: Intervjui sa beogradskim džez muzičarima o današnjoj muzičkoj sceni

60 minuta štrajka upozorenja, umetnici najavili i generalni ako se ništa ne promeni: Šta se dešava u Narodnom pozorištu?

Glumica Jovana Stojiljković preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Šta je rodoljubivije - "srBski" ili "srPski"? Ivan Klajn: Ne mogu prave Srbende da slede tog izroda, Vuka Karadžića

Šta nas čeka u četvrtoj epizodi Korena: Zašto Đorđe isteruje iz kuće Simkinu majku i odlazi da se prepusti prijanstvu (VIDEO)

Svet trese "Fantastične zveri" euforija: Stižu nam povratak u Hogvorts, mladi Dambldor i dve veštice koje niko nije očekivao

Da li ste znali da je Pavle Vuisić na snimanju udario Batu Stojkovića daskom po leđima uz reči "Ovo sam čekao 20 godina"?

Počinje Slobodna zona i ne znamo koji film pre da gledamo (TREJLERI)

Ovog vikenda slavimo SEDAMNAESTI rođendan BitefArtCafe-a u Beogradu (FOTO)

"Scene iz bračnog života" premijerno (FOTO)

Kako su Đango i Marija iz Novog Pazara postali junaci Marvelovih stripova (FOTO)

Kako su domaće seks scene evoluirale: Od mučnih, koje su izgledale kao silovanje, do zanosne Slobode Mićalović u koritu (VIDEO)

Reditelj "Korena" oštro odgovorio na negativne komentare nakon što je naprednjaka Tošića prebacio u liberala

"Barokne heroine i kraljice" 10. novembra u Skupštini grada

Scena gole Slobode Mićalović kako se kupa u koritu u "Korenima" podigla Tviter na noge: Lepota, čistota, seksepil i ništa vulgarno

Za vreme Velikog rata u Čačku su bili zabranjeni ćirilica i šljivovica: Okupatori su uništavali sve ono što je srpsko

Neke žene su nesrećne jer nemaju muža, vilu na Senjaku, kolekciju bundi i džip: Vesna Dedić o ljubavi i sreći, o kraljicama kuhinje, klubova, kreveta ili kancelarije

Oko Kijine knjige digla se neviđena prašina, a Ivan Tasovac je na celu ujdurmu dao urnebesan odgovor