• 16

RODITELJI, PAŽNJA: Po novom ZAKONU, BATINE u Srbiji su zabranjene, ali evo šta nije!

- Kako je u našem društvu stepen tolerancije nasilja vrlo visok, pisci Nacrta GZ smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se "učini da batine nisu ponižavajuće za dete" - rekla je član Komisije za izradu GZ Olivera Cvejić Jančić

 • 16

Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da batinama vaspitavaju svoju decu, uz stari moto "batina je iz raja izašla", ne samo zbog poštovanja dostojanstva deteta, već i vaspitanja ljubavlju koje doprinosi smanjenju vršnjačkog nasilja koje je poslednjih godina veoma izraženo kod naše dece.
Deca će nam postati divljaci, ako zakonom budemo zabranili batine!

Nacrt Građanskog zakonika (GZ), koji će biti na javnoj raspravi do jula iduće godine, predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja i zanemarivanja dece, ali ne isključuje mogućnost da dete zbog nestašluka u određenim situacijama može da dobije roditeljsku "ćušku".
Srbija je zabranu zlostavljanja i zanemarivanja deteta preuzela potpisivanjem Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, ali mi nismo bili jedina zemlja koja je odredbu o zabrani zlostavljanja i zanemarivanja shvatila tako da ona ne podrazumeva zabranu svakog fizičkog kažnjavanja, nego samo onih oblika fizičkog kažnavanja, koji imaju teže posledice po dete, ukazala je član Komisije za izradu GZ Olivera Cvejić Jančić.
Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia


Zbog toga je Komitet za prava deteta intervenisao i 2006. dao opšti komentar u kome je nedvosmsleno izrazio stav da je - fizičko kažnjavanje deteta, loš način vaspitavanja deteta, i da roditelji treba da se orijentišu na usvajanje pozitivnih metoda vaspitanja koje će omogućiti svakom detetu da razvija svoje skolonosti i sposobnosti - ukazala je Cvejić Jančić.
Na taj način će, kako je napomenula, ostati mnogo manje prostora i za nezadovoljstvo dece i da se deca kažnjavaju. Komitet za prava deteta, koji se bavi kontrolom sprovođenja Konvencije takođe je, prema rečima Cvejić Jančić, rekao da "zabrana fizičkog kažnjavanja ne podrazumeva da se privremeno, jednokratno, u određenoj situaciji kada je potrebno reagovati radi zaštite interesa deteta i dobrobiti, primeni jedna ćuška ili batina, ali je naveo da apsolutno nije dopušteno primeniti fizičko kažnjavanje deteta u bilo kom obliku".

Da li podržavate fizičko kažnjavanje dece?

Glasajte

To, kako je ukazala, znači da fizičko kažnjavanje nije dozvoljeno kao metod vaspitanja deteta, ili kontrolisanja deteta, odnosno kao redovna mera kojom roditelji žele da vaspitaju dete.
Zabranom fizičkog kažnjavanja i zanemarivanja deteta i Komisija za izradu GZ teži uspostavljanju standarda vaspitavanja dece ljubavlju i posvećenošću, što ne podrazumeva da dete treba razmaziti ili udovoljavati svakom njegovom hiru.
Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia


Međutim, kako je u našem društvu stepen tolerancije nasilja vrlo visok, pisci Nacrta GZ smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se "učini da batine nisu ponižavajuće za dete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanstvo", rekla je Cvejić Jančić koja je i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
Ona je podsetila da je u našoj zemlji poslednjih decenija i godina bilo previše nasilja i gotovo svakodnevno čitamo novinske tekstove o neshvatljivom nasilju u društvu, a nije zanemarljiva ni pojava vršnjačkog nasilja koje se ispoljava čak kod dece predškolskog uzrasta.
Ovim predlogom smo želeli da uvedemo nove standarde ponašanja u porodici - bez nasilja, prema kojima bi dete prvo u svojoj porodici bilo vaspitavano tako da je nasilje nedopustivo i da ne treba da ga primenjuju ni roditelji prema svojoj deci, ni deca dalje prema svojim vršnjacima i ostalima, ukazala je Cvejić Jančić.
Pisci Nacrta GZ smatraju da se roditeljski autoritet ne stiče batinanjem dece, ni nasiljem prema njima, već pre svega ličnim primerom, strpljenjem, razumevanjem i većom posvećenošću detetu i njegovim potrebama.
Podelite sa nama u komentarima načine na koje vaspitavate svoju decu.
(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivana

  Najpre treba razgraniciti batine i cusku. I mi smo dobijali cusku pa cak je i učitelj mogao da ti udari samar pa smo izrasla u zdrave i normalne ljude. A u sta ce naredne generacije izrasti to samo Bog zna

  145
  19

  Podelite komentar

 • Miki

  Pricaju gluposti ovi iz GZ svaka im cast, dete treba dobiti batine kad nesto teze skrivi i to je normalno a ne treba da se prebija dete i to svako norlmalan zna i bez pametovanja ovih iz GZ. Tako da meni ne moze nijedan zakon zabraniti kako ja vaspitavam dete, kad bi ga zlostavljao i prebijao onda ok al ovako....

  108
  27

  Podelite komentar

 • Boban

  A šta treba, da pustim dete da mi vrišti po prodavnici samo zato što trenutno mozda nisam u mogućnosti da mu kupim neku igračku i da mi se ljudi smeju inokreću za nama. Šamar i problem je rešen. I ja sam dobijao kad kad po neku ćušku pa mi ništa ne fali. I ne smatram da su mi roditelji sa tim povredili ljudsko dostojanstvo. Ko zasluzi neka dobije. Sve umereno i to je to.

  100
  12

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima