• 16

RODITELJI, PAŽNJA: Po novom ZAKONU, BATINE u Srbiji su zabranjene, ali evo šta nije!

- Kako je u našem društvu stepen tolerancije nasilja vrlo visok, pisci Nacrta GZ smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se "učini da batine nisu ponižavajuće za dete" - rekla je član Komisije za izradu GZ Olivera Cvejić Jančić

  • 16

Roditelji u Srbiji ubuduće neće moći da batinama vaspitavaju svoju decu, uz stari moto "batina je iz raja izašla", ne samo zbog poštovanja dostojanstva deteta, već i vaspitanja ljubavlju koje doprinosi smanjenju vršnjačkog nasilja koje je poslednjih godina veoma izraženo kod naše dece.
Deca će nam postati divljaci, ako zakonom budemo zabranili batine!

Nacrt Građanskog zakonika (GZ), koji će biti na javnoj raspravi do jula iduće godine, predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja i zanemarivanja dece, ali ne isključuje mogućnost da dete zbog nestašluka u određenim situacijama može da dobije roditeljsku "ćušku".
Srbija je zabranu zlostavljanja i zanemarivanja deteta preuzela potpisivanjem Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, ali mi nismo bili jedina zemlja koja je odredbu o zabrani zlostavljanja i zanemarivanja shvatila tako da ona ne podrazumeva zabranu svakog fizičkog kažnjavanja, nego samo onih oblika fizičkog kažnavanja, koji imaju teže posledice po dete, ukazala je član Komisije za izradu GZ Olivera Cvejić Jančić.
Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia


Zbog toga je Komitet za prava deteta intervenisao i 2006. dao opšti komentar u kome je nedvosmsleno izrazio stav da je - fizičko kažnjavanje deteta, loš način vaspitavanja deteta, i da roditelji treba da se orijentišu na usvajanje pozitivnih metoda vaspitanja koje će omogućiti svakom detetu da razvija svoje skolonosti i sposobnosti - ukazala je Cvejić Jančić.
Na taj način će, kako je napomenula, ostati mnogo manje prostora i za nezadovoljstvo dece i da se deca kažnjavaju. Komitet za prava deteta, koji se bavi kontrolom sprovođenja Konvencije takođe je, prema rečima Cvejić Jančić, rekao da "zabrana fizičkog kažnjavanja ne podrazumeva da se privremeno, jednokratno, u određenoj situaciji kada je potrebno reagovati radi zaštite interesa deteta i dobrobiti, primeni jedna ćuška ili batina, ali je naveo da apsolutno nije dopušteno primeniti fizičko kažnjavanje deteta u bilo kom obliku".

Da li podržavate fizičko kažnjavanje dece?

Glasajte

To, kako je ukazala, znači da fizičko kažnjavanje nije dozvoljeno kao metod vaspitanja deteta, ili kontrolisanja deteta, odnosno kao redovna mera kojom roditelji žele da vaspitaju dete.
Zabranom fizičkog kažnjavanja i zanemarivanja deteta i Komisija za izradu GZ teži uspostavljanju standarda vaspitavanja dece ljubavlju i posvećenošću, što ne podrazumeva da dete treba razmaziti ili udovoljavati svakom njegovom hiru.
Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia


Međutim, kako je u našem društvu stepen tolerancije nasilja vrlo visok, pisci Nacrta GZ smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se "učini da batine nisu ponižavajuće za dete i da se time ne vređa njegovo ljudsko dostojanstvo", rekla je Cvejić Jančić koja je i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
Ona je podsetila da je u našoj zemlji poslednjih decenija i godina bilo previše nasilja i gotovo svakodnevno čitamo novinske tekstove o neshvatljivom nasilju u društvu, a nije zanemarljiva ni pojava vršnjačkog nasilja koje se ispoljava čak kod dece predškolskog uzrasta.
Ovim predlogom smo želeli da uvedemo nove standarde ponašanja u porodici - bez nasilja, prema kojima bi dete prvo u svojoj porodici bilo vaspitavano tako da je nasilje nedopustivo i da ne treba da ga primenjuju ni roditelji prema svojoj deci, ni deca dalje prema svojim vršnjacima i ostalima, ukazala je Cvejić Jančić.
Pisci Nacrta GZ smatraju da se roditeljski autoritet ne stiče batinanjem dece, ni nasiljem prema njima, već pre svega ličnim primerom, strpljenjem, razumevanjem i većom posvećenošću detetu i njegovim potrebama.
Podelite sa nama u komentarima načine na koje vaspitavate svoju decu.
(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karlo

    Nista sad je lako. Kad deca pocnu da vas biju a vi ih dajte drzavi da ih vaspitava sa svim pravima modernog coveka.

  • Maja

    Zato sto je zakon tako lepo uredjen deci je dozvoljeno da vredjaju roditelje,ucitelje,profesore a znaju da ne mogu biti kaznjena.Batinjanje i prebijanje naravno da ne treba da bude deo vaspitavanja ali po neka cuska ili povisen glas da.I mi smo tako odrastali pa nam nista ne hvali bar imamo postovanje prema starijima.Neka mi neko kaze koliki procenat dece danas ima postovanja prema starijima , predpostavljenima,prema svojim drugovima.

  • Jelena ☆

    A šta je sa decom koja tuku roditelje? Ko štiti roditelje od nasilja sopstvenog deteta?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima