IZBORI U ŠPANIJI: Narodna stranka pobedila, Podemos osvojio 70 mandata (FOTO) (VIDEO)

Kako je naveo Rojters, socijalisti su osvojili 97 mesta u parlamentu, Podemos (Možemo) 70, a desničarski Siudadanos (Građani) 31

  • 1

Vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rahoja pobednik je današnjih izbora u Španiji sa osvojenih 28,2 odsto glasova, ali nije uspela da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu, pokazali su rezultati na osnovu prebrojanih više od 70 odsto glasova.

POSRED FACE: Pogledajte kako je NOKAUTIRAN španski premijer (VIDEO)

Narodna partija osvojila je 124 od ukupno 350 mesta u parlamentu.

Za njom slede socijalisti sa 22,5 odsto osvojenih glasova, a na trećem mestu je levičarski Podemos sa 20,5 odsto glasova.

Kako je naveo Rojters, socijalisti su osvojili 97 mesta u parlamentu, Podemos (Možemo) 70, a desničarski Siudadanos (Građani) 31.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Narodna stranka, koja je dosad imala apsolutnu većinu u parlamentu, moraće da traži podršku bar još jedne velike partije. Podemos, kako navodi AFP, ne dolazi u obzir, a opoziciona Socijalistička stranka predvođena Pedrom Sančesom nije mnogo verovatan kandidat.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je reč o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Međutim, njegove reči su protumačene kao da bi mogao da podrži vladu Narodne stranke ukoliko bi se na njenom čelu našao neko drugi, a Rahojev zamenik Soraja Saenz Santamarija važi za najverovatnijeg kandidata.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na levoj strani političkog spektra, socijalisti bi se mogli udružiti sa Podemosom, ali izlazne ankete pokazuju da nemaju dovoljno poslanika za apsolutnu većinu od 176 poslanika.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA