Regionalna nejednakost u Srbiji najveća u Evropi

Odnos između ekonomski najrazvijenije i najmanje razvijene jedinice lokalne samouprave u 2008. godini iznosio je 10:1

  • 0

Regionalne nejednakosti u Srbiji su među najvećim u Evropi, navodi se u prvom Nacionalnom izveštaju o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva Vlade Srbije.

Od ukupno 150 opština, 46 je izuzetno nerazvijeno, od čega 40 spada u grupu devastiranih, odnosno opština koje su ispod 50 odsto proseka nacionalnog ekonomskog razvoja, one se uglavnom se nalaze na jugu Srbije.

Razlike u nivou regionalnog siromaštva mogu se ilustrovati i razlikama u nivou zarada.  Tako je prosečna zarada u Kosjeriću u kome su one najviše, 3,4 puta je veća nego u Svrljigu, gde su najniže.

Odnos broja stanovnika na jednog lekara u 10 najslabije rangiranih opština je 4,5 puta nepovoljniji od nacionalnog proseka, a prekid školovanja je preko sedam puta veći u najnerazvijenijim opštinama nego u Beogradu.

Razlike su velike i u nivou razvijenosti putne i telekomunikacione infrastrukture. Nerazvijene opštine i regioni su sledstveno pogođeni emigracijom i izrazitim starenjem stanovništva, naveo je vladin Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

U martu iste godine, Vlada je usvojila program za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja u 2010, usmeren na pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta u devastiranim područjima i u nerazvijenim opštinama, u vrednosti od 100 miliona evra.

 

(telegraf.rs/agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA