Podneto 13.000 pritužbi na rad policije

Policijski službenici počinili su ukupno 372 krivična dela prošle godine, prednjači zloupotreba položaja

  • 0

Od 2008. do kraja 2011. protiv policijskih službenika ukupno je podneto 13.419 predstavki i pritužbi na rad, od kojih je najviše korupcije među saobraćajcima, ali ima i odavanja državne tajne.

Policijski službenici počinili su ukupno 372 krivična dela prošle godine (koja su procesuirana), a najveći broj se odnosio na zloupotrebu službenog položaja, pokazuje najnoviji izveštaj Beogradskog centra za bezbednost.

- Unutrašnjoj kontroli stiglo je prošle godine više od 3.500 pritužbi na rad policijskih službenika, a 10 do 15 odsto se pokazalo kao osnovano. Pored zloupotrebe službenog položaja, najviše krivičnih prijava podneto je zbog falsifikovanja isprava i primanja mita - potvrdio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora unutrašnje kontrole Miloš Oparnica.

Policajci najčešće "padnu na testu poštenja" kada je reč o zapošljavanju i napredovanju, uticaju političkih stranaka, izdavanju ličnih dokumenata i registraciji motornih vozila, ali i odavanju službene tajne i curenju informacija. Isto važi i za saobraćajnu i graničnu policiju, finansijsko i materijalno upravljanje, korišćenje zaplenjenih stvari.

Kod saobraćajne policije građani najčešće pristaju na mito da ne bi platili kazne za prekršaje. Ima i prijava zbog uzimanja novca od vlasnika auto-škola zbog povoljnijeg tretmana njihovih kandidata, ali i od vlasnika transportnih preduzeća da policajci ne bi slali vozila na vanredne tehničke preglede.

Prijave za korupciju kod granične policije odnosile su se na davanje povoljnijeg tretmana prilikom prelaska državne granice i prenosa robe, a kod radnika na upravnim poslovima zbog primanje mita radi bržeg izdavanja ličnih dokumenata.

- Jedna trećina populacije (34 odsto) veruje da policija uvek ili često uzima mito, dok njih 27 odsto misli da to rade ponekad. Skoro četiri petine smatra da treba povećati kontrolu nad njenim radom - kaže Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednost.

Zanimljivo je i da dve trećine građana misli da treba sprečiti uticaj političkih partija na rad policije da bi se povećala bezbednost građana.

- Samo povereniku za informacije od javnog značaja u 2010. podnete su 124 žalbe protiv MUP-a, od čega su se 93 ispostavile kao osnovane, a osam se odnosilo na korupciju. Lane su podnete 44 žalbe, od kojih je 39 osnovano, a 23 su imale koruptivnih elemenata - kaže Marko Milošević iz Beogradskog centra.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA