POČINJE POPIS NELEGALNIH OBJEKATA U SRBIJI: Divlja gradnja na spisku za rušenje!

Komisija će ići bukvalno od vrata do vrata i proveravati da li su objekti uknjiženi i da li su njihovi vlasnici podneli zahtev za legalizaciju

  • 8

Početkom sledeće nedelje građevinska inspekcija i komisije lokalnih samouprava počeće popis za rušenje nelegalnih kuća u Srbiji, a fokus njihovog interesovanja biće isključivo divlje izgrađeni objekti za koje dosad nije podnet nijedan zahtev za legalizaciju, saznaje Blic.

LEGALIZACIJA 238 PUTA JEFTINIJA NEGO DOSAD? Evo šta predviđaju novi propisi za OZAKONJENJE OBJEKTA! (FOTO)

Nemanja Stajić, sekretar Sekretarijata za poslove legalizacije grada Beograda, kaže da će za taj posao dodatno angažovati ljude kao ispomoć inspektorima, jer popis u celoj Srbiji mora da se završi za godinu dana.

- Komisija će ići bukvalno od vrata do vrata i proveravati da li su objekti uknjiženi i da li su njihovi vlasnici podneli zahtev za legalizaciju. Procena je da u Beogradu zahtev nije podnet za oko 30.000 do 40.000 objekata - kaže Stajić.

U Srbiji takvih objekata ima oko 750.000, a sve što njihovi vlasnici treba da urade jeste da sačekaju dolazak inspekcije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Inspekcija vlasniku izdaje rešenje o rušenju i prosleđuje ga sekretarijatu. Mi ga po službenoj dužnosti zavodimo kao novi predmet i automatski pokrećemo postupak ozakonjenja. Vlasniku nelegalnog objekta na kućnu adresu šaljemo obaveštenje šta je potrebno od dokumentacije da bi se objekat ozakonio - objašnjava Stajić.

Vlasnik divlje izgrađene kuće ima rok od 30 dana da dostavi traženu dokumentaciju. Ono što može da predstavlja problem jeste šta ako inspekcija ne nađe vlasnika prilikom kontrole, jer su mnogi nelegalno izgradili vikendice u kojima borave povremeno.

U tom slučaju inspekcija na kući ostavlja obaveštenje o prispelom rešenju. Ukoliko se vlasnik ne javi ni posle tri pokušaja dostavljanja, taj dokument se objavljuje na oglasnoj tabli nadležnog organa.

Ako se vlasnik ne javi u roku od osam dana, smatra se da je rešenje dostavljeno, a vlasnik ima rok od 15 dana da se žali. Ukoliko se ni tada ne javi, predmet ide dalje u proceduru za rušenje.

- Mi ćemo uraditi sve da nađemo vlasnika i da mu dostavimo rešenje. Inspekcija će više puta izlaziti na teren - kaže Stajić.

Rušenje kuće zbog izgradnje autoputa

Prva rešenja o ozakonjenju objekata podeljena su juče. Samo u Beogradu taj dokument je dobilo 20 vlasnika.

Među njima je bila i Snežana Kurtušić koja je zahtev podnela još 1995. Reč je o dve kuće od po 100 i 200 kvadrata.

- Kompletirali smo dokumentaciju 2012, ali se ispostavilo da moramo da platimo 30.000 evra. Taj novac nismo imali - priča Snežana.

Ona je sada samo sačekala poziv iz Sekretarijata da dođe i uplati taksu, nakon čega je dobila rešenje. Sve ju je koštalo 35.000 dinara.

Sličan je i slučaj Jelene Bakarice, koja pokušava da legalizuju kuću od 50 kvadrata još od 2006.

- Tada nisam imala 2.200 evra, a sada me je sve koštalo samo 5.000 dinara jer sam imala sve papire - kaže ona.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boltina

    23. decembar 2015 | 16:49

    Kako vas nije sramota vise

  • m

    23. decembar 2015 | 17:51

    obezbedite narodu prvo posao i plate normalne za zivot pa onda radite sta hocete

  • Bok

    23. decembar 2015 | 18:10

    A sta je sa popisom poljoprivrednog zemljista I nepokretnosti ia 2012-e,pa sad ponovo popisivati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA