Novi genaralni sekretar UN biće ŽENA i to sa BALKANA?

- To nije apsolutni zahtev, ali mislim da pošto istočna Evropa nikad nije imala poziciju generalnog sekretara da će se to poštovati. Dosad se nije javio niko drugi iz bilo kog drugog regiona da bi rekao da tako ne treba da bude tako i prezentovao svog kandidata - rekao je Starčević

  • 3

Znak za početak trke za novog generalnog sekretara UN dat je prošle sedmice, a analitičari se slažu da bi naredni generalni sekretar trebalo da bude iz istočne Evrope, da ima iskustvo u radu Ujedinjenih nacija i da će, po svemu sudeći, ovog puta izvesnu prednosti imati žene kandidati.

 

Vesna Pusić kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija!

 

Prema Povelji UN, genaralnog sekretara bira Generalna skupština tajnim glasanjem na predlog Saveta bezbednosti.

 

Do sada je izbor generalnog sekretara de fakto bio u rukama Saveta bezbednosti, ali 11. septembra ove godine Generalna skupština je usvojila Rezoluciju 69/321 koja predlaže određene nove procedure u procesu njegovog izbora i imenovanja.

 

Tako se u toj rezoluciji preporučuje da predsednici Generalne skupštine i Saveta bezbednosti otpočnu proces traženja kandidata kroz pismo svim članicama UN, u kome se opisuje celokupni proces i poziva na prezentaciju kandidata.

 

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

 

To pismo je članicama poslato 15. decembra.

 

Zatim se od predsednika Generalne skupštine i SB očekuje da zajednički pošalju svim članicama imena kandidata, koje podnesu zemlje zajedno sa njihovim biografijama.

 

Podvlači se da je prilikom izbora potrebno da se obezbedi jednaka i fer distribucija na osnovu rodnog i geografskog balansa, ne zanemarujući najviše moguće zahteve o kvalitetu ličnosti za imenovanje.

 

Navodi se da treba posvetiti pažnju kandidatima sa dokazanim liderskim kvalitetima, menadžerskim sposobnostima i iskustvom u međunarodnim odnosima.

 

Na kraju, od Generalne skupštine se traži da organizuje takozvane hieringe ili sastanke sa kandidatima, kako bi skupština mogla da ih upozna.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Bivši ambasador Srbije pri UN Feodor Starčević ističe da sve to predstavlja "radikalno odstupanje od dosadašnjeg načina, gde se generalni sekretar birao u konklavi Saveta bezbednosti".

 

Kada je reč o konkretnim kandidatima, on veruje da će u skladu sa praksom rotacije po regionima prednosti imati kandidat iz istočne Evrope,

 

- To nije apsolutni zahtev, ali mislim da pošto istočna Evropa nikad nije imala poziciju generalnog sekretara da će se to poštovati. Dosad se nije javio niko drugi iz bilo kog drugog regiona da bi rekao da tako ne treba da bude tako i prezentovao svog kandidata - rekao je Starčević.

 

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

 

On potvrđuje i da se ovoga puta na izvestan način se favorizuje ženski kandidat, samim isticanjem rodne ravnopravnosti u pomenutoj rezoluciji, ali napominje da ne postoji ništa što bi članice na to obavezalo.

 

- To je stav za koji se u diskusijama izjasnio dobar broj zemalja. Ali, iako je istaknuto da je vreme za ženskog kandidata, nema ništa što zemlje članice na to obavezuje - rekao je Starčević.

 

Bivši ambasador Srbije pri UN, koji je prethodno godinama bio i funkcioner svetske organizacije, veruje da će kandidati sa iskustvom u UN neosporno imati prednost. jer kako kaže "uzeti kandidata koji dosada nije imao vezu sa UN nije najbolja garancija da će takav kandidat biti uspešan kao generalni sekretar".

 

Povodom spekulacija da bi Srbija mogla podržati šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka kao kandidata za generalnog sekretara UN, Starčević kaže da nema nikakvih zvaničnih saznanja o podršci bilo kom kandidatu, pa tako ni o Lajčaku i da to vidi kao nagađanje, a ne kao nešto definitivno.

 

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

 

U medijima se špekuliše i o mogućnosti da se među kandidatima nađe i Vuk Jeremić.

 

Srbija nije podržala još nijednu kandidaturu.

 

Iz istočne Evrope do sada su zvanično dostavljena imena bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Srđana Kerima iz Makedonije, hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, i bivšeg slovenačkog predsednika Danila Tirka.

 

Po Starčeviću, najviše šansi ima generalna direktorka Uneska Irina Bokova, jer je žena, iz istočne Evrope je, a povrh svega već je na čelu jedne UN agencije.

 

- Ona je bez daljeg vrlo jak kandidat - zaključio je Starčević.

 

Aktuelni generalni sekretar UN Ban Ki Mun iz Južne Koreje ostaće na toj poziciji do 31. decembra 2016, a njegov naslednik preuzeće funkciju 1. januara 2017.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    24. decembar 2015 | 12:00

    Same UN su farsa, u službi onih zbog čijih ciljeva je stvorena, pa samim tim i sve ostalo vezano za njih. Tako da nikakve veze nema ko je na njihovom čelu, jer bukvalno samo figurira.

  • хрвате не подржати

    24. decembar 2015 | 11:27

    Од народа Србије нећете добити подршку, јер сте увек били против сваког Србина . Не дај Боже да сте ви на некој водећој позицији Света хрвати

  • momazver

    24. decembar 2015 | 13:47

    Ono..znači...Nataša..Jer ima najepše ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA