(FOTO) BEZ PUCNJAVE, KAFANE I KRKANJA: Dobro došli u STARI BEOGRAD i NOVU 1930. GODINU!

Pre Drugog svetskog rata Nova godina se uopšte nije proslavljala kao danas, uz pečenje, petarde i pucanje iz vatrenog oružja...

  • 8

Nova godina je u Srbiji tek u poslednjih 70 godina postala sinonim za preterivanje u jelu i piću (tačnije: alkoholu), uz petarde, pa čak i pucanje iz vatrenog oružja.

PRAZNIČNA ČAROLIJA: Kada kročite u ovu kuću, osetićete se kao da ste u bajci (FOTO)

Međutim, pre Drugog svetskog rata Nova godina se uopšte nije proslavljala kao danas.

NOVOGODIŠNJE ZOO-LUDILO: Životinje su već počele da se zabavljaju, ovako izgleda njihova žurka

Zapisi iz novina u periodu pre Drugog svetskog rata svedoče da su 1. januara na naslovnim stranama izlazile političke vesti, bez ikakve pompe u vezi sa Novom godinom.

Novogodišnje čestitke poput ove iz 1930, sa naše naslovne fotografije, nalazile su se tek unutar novina, na srednjim stranama ili pri kraju.

Novine su redovno izlazile i 1. i 2. januara, a praznični dvobroji i trobroji štampani su tek za Božić i Srpsku novu godinu.

Pošto se Božićni post uredno poštovao, Nova godina se i u kućama proslavlja bez mrsne hrane. Tradicija je bila da se dočeka samo u krugu najuže porodice, dok se u kafane išlo tek za Srpsku novu godinu.

Foto: Novosti.rs Foto: Novosti.rs

Običaj da se 31. decembra uveče stavi celo prase na sto stigao je tek posle 1945. godine. Komunizam je bacio religiju u drugi plan, pa je Nova godina postala mrsna proslava koja se održala do današnjih dana.

I danas je relativno malo porodica koje imaju isključivo posnu novogodišnju trpezu. Čak i oni koji poste pripremaju za eventualne goste mrsna jela jer navodno nije red da se u novogodišnjoj noći ne posluže gosti kako treba.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Petarde i pucnjava iz vatrenog oružja postale su običaj na novogodišnju noć, kao i provodi u kafanama i na ulicama.

Napišite nam u komentarima šta mislite o nekadašnjem načinu proslavljanja Nove godine, kao i da li bi trebalo danas vratiti neke od starih običaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    3. januar 2016 | 20:20

    Ovo sad vreme je suludo. Treba se vratiti na stare obicaje. 14-ti januar treba uvesti kao praznik u Srbiji. Zimski raspusti da u celoj zemlji budu u isto vreme. Ne priklanjati se nikome o dokazati da smo ponosni na ono sto jesmo.

  • Драгица

    3. januar 2016 | 22:35

    Гужве,јурњаве,трошење пара,петарде,ватромети,гужве,тискање,врискање,скакање,нервирање,надање.....Све то је производ отуџења,не доноси мир и спокој,омор већ више узнемирење.Треба мало спустити лопту па све натенане доживети и проживети.

  • Dag

    3. januar 2016 | 20:55

    U vremanu - tuznom , u vremenu - ruznom,, neka svako - svoje, veselje - ponese. Nema - Deda Mraza, da poklon - donese. Nemoj da mi -lupas, ti, cvrge - po glavi. Ja cu da ga - slavim, kako mi se - slavi!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA