DALA ŽIVOT ZA ČAST: Da li će Milica konačno dobiti svoju ulicu? (FOTO)

Ni danas 41 godinu posle, opština Kruševac nije imala sluha da jedna od ulica ponese ime devojčice čija je sudbina potresla ondašnju Jugoslaviju. Zato je Grupa građana Volim Kruševac pokrenula potpisivanje peticije koje traje do sutra

  • 15

Devojčica Milica Kostić skočila je sa 11 sprata kako bi izbegla silovanje. Tada, 1974. godine, pre nego je preminula od posledica pada, rekla je: “Skočila sam sama, da sačuvam svoju čast”.

 

ZAPLAKAĆETE KADA PROČITATE OVU PRIČU: Ovoj devojci je Zdravko Čolić posvetio pesmu "Ona spava" (AUDIO)

 

Ni danas 41 godinu posle, opština Kruševac nije imala sluha da jedna od ulica ponese ime devojčice čija je sudbina potresla ondašnju Jugoslaviju. Zato je Grupa građana "Volim Kruševac" pokrenula potpisivanje peticije koje traje do sutra.

 

Milica Kostić, bila je učenica srednje medicinske škole. Grupa siledžija namamila ju je u stan pod izgovorom da treba da pozove drugaricu.

 

Njeno stradanje dovelo je do protesta u gradu. Sada, u nedovršenoj trošnoj Miličinoj porodičnoj kući, na zidu je njena slika. Za njenu porodicu, takođe, sve je stalo pre 41 godinu.

 

Foto: milicakostic.rs

Foto: milicakostic.rs

 

- Cilj peticije je da podigne svest o sve češćem nasilju nad ženama. Miličina sudbina i tragedija 1974. bila je retkost, a danas, nažalost, uobičajena pojava. Potpise prikupljamo do utorka 29.decembra, kada ćemo podneti peticiju Gradskoj Skupstini.

 

Peticiju je podržao i otac Tijane Jurić, Igor.

 

Oni pozivaju sve stranke, grupe građana, udruženja, da se uključe i podrže akciju: "Ovog puta ne budite stranački obojeni, ovog puta budite ljudi”.

 

- Mnogo je godina prošlo od kada je Milica stradala, a još je živa rana celom gradu. Nedopustivo je oduzeti građanima pravo da dajući ime ove devojčice ulici, jasno iskažu svoj stav prema nasilju nad ženama i vrednosti borbe za čast i dostojanstvo svakog čoveka.

 

 

Boreći se da ova peticija zaživi, mi ne branimo čast Milice Kostić, ona je svoju čast davno odbranila. Mi branimo svoju sopstvenu čast, kao građani jednog ponosnog grada - kažu u GG Volim Kruševac.

 

Pre 41 godinu Milica je plakala i molila. Nije vredelo. Znala je da će je više muškaraca silovati. To nije želela da dozvoli. Vrata su bila zaključana... Trenutak kada je ostala sama u sobi... Skočila je kroz prozor stana na 11 spratu.

 

Foto: wikipedia.org/Sunrise

Foto: wikipedia.org/Sunrise

 

Vest o tragičnom događaju se brzo proširila gradom. Ispred bolnice okupili su se sugrađani, čekali su da čuju da li će devojčica preživeti. U knjizi posvećenoj devojčici zabeležen je razgovor u bolnici između Milice i inspektora:

 

Pitao sam je: "Gde si bila?"

 

Milica je rekla: "Bila sam u školi. Sa drugaricama... " Trebalo je da imaju nešto – kao pismeni. (reč je o upisivanju prvog dana školske godine)

 

Posle ovoga je izgubila svest.

 

Zatim se opet probudila i rekla: “Išla sam sa nekim dečkom do jedanaestog sprata da pozovem njegovu devojku."

 

Foto: milicakostic.rs

Foto: milicakostic.rs

 

Ja sam je pitao: “A što si ti išla?”

 

Rekla je: “Taj dečko mi je rekao da ta devojka ima stroge roditelje i da je samo pozovem.”

 

Tada je opet zaspala.

 

Posle par minuta se probudila i rekla: "Bili smo na jedanaestom spratu."

 

Pitao sam: "Kako znaš?’

 

Rekla je da je, pošto je izašla, videla na liftu.

 

Pitao sam je: "Da li si sama skočila ili te je neko gurnuo?"

 

Foto: milicakostic.rs

Foto: milicakostic.rs

 

Rekla je: "Ja sam sama skočila kroz prozor."

 

Pitao sam: "Zašto?"

 

Rekla je: "Nisam više mogla da izdržim... Jedino sam na taj način mogla da sačuvam svoju čast."

 

Potom je pala u duboku komu.

 

Milica je preminula 4. septembra, u podne. Postala je simbol stradanja. Prema navodima, Zdravko Čolić je tragično stradaloj devojčici posvetio pesmu “Ona spava”.

 

Sada je na redu opština Kruševac.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macak Silvester

    28. decembar 2015 | 19:18

    Tuga:(

  • @Rikimil

    28. decembar 2015 | 20:32

    Secam se toga i treba dati njeno ime jednoj ulici u Krusevcu. Postoji jedna ulica iza kule sa koje je I skocila ova nesrecna devojka.

  • Ja

    28. decembar 2015 | 19:58

    Citao sam skoro o njoj, Zdravko Colic je njoj posvetio pesmu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA