GLEDALI SMO, ONAKO MALI, DULETOV LEŠ, I GUTALI KNEDLE: Drugari ubijenog dečaka PROGOVORILI posle 18 godina!

- Dobro se sećam te večeri. Išli smo u istu školu. Živeo sam u Krunskoj i izašao napolje do Meka na Slaviji. Video sam ga kako leži prekriven belim čaršavom, kod prodavnice meda "Pčelica Maja". Posle sam video da policija hapsi nekoliko njih...

  • 32

Nakon "Telegrafovog" teksta o Dušanu Jovanoviću, dečaku kog su skinhedsi zverski ubili na ulici pre 18 godina, oglasili su se njegovi školski drugovi, koji i dalje žale za plavookim romskim dečakom, sa kojim su se svi rado družili.

OBORILI SU DETE I ŠUTIRALI GA U GLAVU DOK NIJE UMRLO: Ovo se desilo u Srbiji pre 18 godina, a dete je bilo "krivo" ZATO ŠTO JE ROM!

U komentarima ispod teksta (VIDEO) JEZIVA PRIČA O TRAGEDIJI ČITAVE PORODICE JOVANOVIĆ: Sećate li se ubijenog dečaka Dušana? koji smo nedavno objavili, osvanuli su brojni komentari o sećanjima Dušanovih drugova koja ih vežu za njega, kao i tome kakav im je bio prijatelj.

"Odrasla sam sa pokojnim Duletom, bio je najmirniji dečak i najbolji drug. Živeli su u Beogradskoj ulici na Slaviji. Ubice su znale da je Dule Rom, jer su par nedelja pre Duletovog ubistva napali njegovog oca, napali su ga bodljikavim metalnim kuglama koje su bile okačene na lancima!

Dule je bio beo dečak s plavim očima, ali oni su znali da je Rom i zbog toga su ga i napali. Ne opravdavam što je njegova majka izvršila samoubistvo, ali sećam se da je skrenula s uma kad je Dule otišao", napisala je Dušanova školska drugarica.

Neki od njih sećaju se čak i dana kad je Dušan brutalno ubijen.

"Sećam se jako dobro tog dana…. Dule je sa nama igrao nešto pre toga fudbal u Trećoj Beogradskoj… Mi, tada mali ljudi, svi skupa smo nepomično stajali preko puta mesta ubistva, kod gradilišta, i onako mali gutali knedle… Dule je bio deo nas!", podelio je sa ostalima svoje sećanje čovek koji se nekada družio sa Dušanom.

Printskin: Youtube/rudar7 Printskin: Youtube/rudar7

"Dobro se sećam te večeri. Išli smo u istu školu, on je bio stariji od mene. Živeo sam u Krunskoj i izašao napolje do Meka na Slaviji. Video sam ga kako leži prekriven belim čaršavom, kod prodavnice meda "Pčelica Maja". Posle sam video da policija hapsi nekoliko njih na Slaviji….. Tuga", bio je još jedan od komentara.

Da ovo ubistvo nije bilo nikakav nesrećan slučaj, kao i da to što je Dušan bio Rom nije bila puka koincidencija, potvrđuje još jedno od sećanja onih koji su u to vreme bili samo deca.

"Skinhedsi su ga ubili zato sto je bio Rom. Tad su te bande napadale Rome. Kad je policija ušla u njihove sobe, zatekli su slike Hitlera, nacističke zastave i slično. Roditelji, navodno, nisu znali ništa o tome. Kakvi su to tek neljudi kad su tako odgojili svoju decu? Profesori su ih hvalili da su bili dobri đaci. Kao da je petica iz matematike važnija od ocene iz ljudskosti".

Dušanovi drugari nisu jedini koje je ovaj zločin prenerazio i učinio da se osećaju nesigurno u sopstvenom gradu - isti slučaj bio je i sa njihovim roditeljima.

Majka jednog od njih prokomentarisala je da je Dušan bio "divno, dobro, vaspitano, skromno, prelepo dete", i izrazila žaljenje i razočaranost što je sve ubrzo bilo zaboravljeno.

"Moja ćerka je išla sa njim u istu školu “Vladislav Ribnikar”. Sećam se da smo bili šokirani, mi kao roditelji, a deca su bila slomljena. Ali, sve se brzo zaboravilo! Ako su Dušanovoj porodici uzeli i pare koje su skupljene u Beču, onda su skotovi koji su to uradili dno dna ljudskog roda!".

Foto: Telegraf, Facebook/Kristina Jovanović Foto: Telegraf, Facebook/Kristina Jovanović

Prema njenim rečima, grupa skinhedsa, kojoj su pripadale i Duletove ubice, još dugo vremena posle njegovog ubistva, okupljala se ispred tadašnjeg dragstora na uglu Beogradske i tadašnjeg Bulevara Revovucije.

"To je bilo njihovo sastajalište sve dok se nije zatvorio. Policija nikada, ili skoro nikad nije reagovala i privodila ih zbog narušavanja javnog reda i mira, niti zbog konzumiranja droge i alkohola. Većina su bili maloletnici. A ubicama bih poželela da dožive bar deo bola i patnje, koje je Dušanova porodica doživela!", navela je ova žena, koja se verovatno bezbroj puta pitala kako bi se osećala da je ona bila na mestu Dušanove majke.

Da li vi znate za nekog skinheda u vašoj okolini?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mercedes AMG

    29. decembar 2015 | 16:36

    Skinsi..pi.kice! Tuku i ubijaju decu i starce...ustaše! Fuj!!!

  • marko

    29. decembar 2015 | 15:40

    bog da dusu prosti :-( kakve veze ima sto je bio "beli dečak" pa zar bi takav zverski čin bio objašnjiv da je bio tamne puti ?? nazalost a to nije samo nas problem kao sto vidimo ovih dana : koliko jedno ljudko bice vredi zavisi od porekla i boje koze ... uzas bre pa svi smo mi ljudi

  • Dusan.

    29. decembar 2015 | 17:51

    Duleta nema. A zveri su na slobodi. To nije fer. Ni po Bogu ni po Darvinu. Takvi zlotvori nikad nebi trebali da vide svetlo dana. Dule je simbol slobode,tolerancije,jednakosti. Inace smo svi pomalo zveri ,ako tako ne razmisljamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA