U nedelju bez lokalnih izbora u Medveđi

Izbori za lokalne organe vlasti neće biti održani 6. maja zbog spora članova Opštinske izborne komisije oko presude Ustavnog suda Srbije

  • 2

Lokalni izbori u opštini Medveđa neće se održati u nedelju, 6. maja, zbog spora članova Opštinske izborne komisije (OIK), rekla je predsednica komisije Jadranka Božović.

Božović je rekla da se članovi OIK-a spore oko presude Upravnog suda Srbije, koji joj je naložio da razmotri žalbu jednog broja građana Medveđe na to što zbirna izborna lista nije oglašena u zakonskom roku od deset dana pre izbora.

Sukob je izbio oko izborne liste "Za Gornju Jablanicu Slobodan Drašković, Ivica Dačić Socijalisticka partija Srbije (SPS) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS)".

Tu listu je Upravni sud odbacio zbog toga što u naslovu ima dva imena i prezimena - a ne samo jedno.

Drašković, aktuelni predsednik opštine, sa još šest građana Medveđe žalio se sudu da mu je uskraćeno biračko pravo zato što zbirna lista za lokalne izbore nije proglašena u zakonskom roku, deset dana pre izbora.

Sud je uvažio žalbu i doneo presudu po kojoj taj predmet vraća na odlučivanje OIK-u.

Članovi OIK-a juče su se podelil na 7:7, kada je trebalo da se glasa o sudskoj odluci, pa su sve predizborne radnje obustavljene.

Tokom prošle noći oko 150 građana je nekoliko sati protestovalo ispred sedišta Skupštine Opštine, u kojoj je bio zaključan predsednik Drašković sa svojim advokatom, a uzvikivali su "Lopovi, lopovi!" i "Hoćemo izbore!".

- U toku protesta tri člana OIK-a  podnela su policiji krivične prijave protiv predsednice i zamenice OIK-a zato što nisu dale pečat za pečatiranje zbirne liste. Policija je napravila zapisnik i predala ga tužiocu, ali je tužilac rekao da nema osnova za krivičnu prijavu - rekao je predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Dragan Anđelković.

Anđelković je rekao da je situacija u Medveđi "napeta i na ivici incidenta" i da neke od stranaka, odnosno, njihovi predstavnici u biračkim odborima, nisu preuzeli ni birački materijal za izbor poslanika Skupštine Sbije, ni za izbor predsednika Republike Srbije.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scepan

    8. maj 2012 | 22:30

    Ne da predsednik fotelju i to ti je, pare, pare, pare voli samo pare, njegovoj dusi napacenoj samo pare fale. Nema u ovoj drzavi ni pravde ni zakona, odluke sudova moze da krsi ko hoce, uzas.

  • KIZA FONTANA

    5. maj 2012 | 09:58

    LISTA - NOVI BEOGRAD BR 2 .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA