DOK SE SRBIJA VESELILA, ONI SU VREDNO RADILI: Borski rudari u novogodišnjoj noći bdeli nad bakarnom rekom (FOTO)

Dok gledamo kako se lonci pune usijanom šljakom, što je siguran znak da je peć iz novogodišnje noći izašla do vrha puna "crvenim metalom", Marković nam reče: - I danas, prvog januara, nova topionica radi maksimalnim kapacitetom

  • 5

Dok se u najluđoj noći Srbija veselila na trgovima, u restoranima, kafićima i ukrašenim domovima, borski rudari, floteri, topioničari, elektrolizeri bdeli su nad tokom bakarne reke. A kako i ne bi kad baš ona već decenijama, pored drugih važnih životnih pitanja, određuje i bogatstvo trpeze žiteljima Bora, Majdanpeka, okolnih sela, pa i dobrog dela istočne Srbije.

"OVDE SMO ZBOG BUDUĆNOSTI NAŠE DECE": Evo zašto je važan razvoj Bora u narednih 5 godina!

Novogodišnju noć sa minus 14 stepeni topioničari nisu ni osetili kraj novih agregata, a kamoli koji stepen toplije jutro. Samo su oblaci pare iznad lonaca sa šljakom i tornja u kome se rashlađuje voda iz kotlova govorili da je napolju hladno dok nas je Saša Marković, tehnolog u smeni, prvog januara poveo prema novoj peći. A ona, u svaki novi dan ulazi sa boljim rezultatima jer za ljude koji vode ovo moderno postrojenje, sve je manje nepoznanica.

Dok gledamo kako se lonci pune usijanom šljakom, što je siguran znak da je peć iz novogodišnje noći izašla do vrha puna "crvenim metalom", Marković nam reče: - I danas, prvog januara, nova topionica radi maksimalnim kapacitetom. Evo, iza nas curi šljaka iz nove fleš-peći, nova fabrika sumporne kiseline takođe radi punom parom, a ovo što se vidi oko nas nije dim, već para. Za nas topioničare, kao i za sve ostale, od rudnika do elektrolize, praznika nema - bakar mora da teče!

Foto: Promo Foto: Promo

Radilo se i u novogodišnjoj noći i već je jedna konvertorska operacija za nama. Sada pripremamo drugu, a anodna rafinacija livenje, što znači da nova topionica svoje – daje! Zato bih poželeo srećnu novu godinu najpre svim mojim topioničarima, a onda i rudarima, celom Rudarsko-topioničarskom basenu, Boranima, Majdanpečanima i žiteljima okolnih sela: Srećna Nova! Idemo dalje!

Foto: Promo Foto: Promo

Penjemo se do platoa na vrhu fleš-peći gde pod maskama zatičemo Vladana Stojkovića i Dragišu Njamculovića, radnike na ispustu šljake i bakrenca. Pitamo ih kako protiče prvi radni dan u novoj godini. Vladan, koji je tek tri i po godine na pećima, odlaže metalnu šipku kojom otvara i zatvara ispuste za šljaku i kaže:

- Kao što vidite, vredni smo. Sve ide kako treba, a tome se nadam i u ličnom životu. Naime, u novoj godini, februara, supruga i ja očekujemo prinovu, kojoj se, zajedno sa nama, raduje i naša ćerkica. Prošla godina je ovde protekla u znaku prelaska na novu peć, a uslovi su daleko bolji nego što su bili na staroj. Dobro napredujemo jer smo se za to obučili, za posao smo spremni, nosimo zaštitna sredstva, pažljivi smo. Nije mi bilo teško da danas dođem na posao jer mi je ovo prvi dan posle godišnjeg odmora. Odmoran sam i oran za posao.

Foto: Promo Foto: Promo

Sa fleš-peći odlazimo u komandnu sobu nove topionice. Ako je stara imala svoj "Hjuston" ne znamo kakvo li će ime dobiti ova sterilno čista, svetla sala sa desetak monitora na kojima se prate parametri kompletnog procesa. Na obuću navlačimo zaštitu i ulazimo u blistavu prostoriju sa dvoje operatera uz desetak kompjuterskih ekrana. Samo jelka u uglu podseća na noć koja ovde svakako nije bila najluđa.

Foto: Promo Foto: Promo

Katerina Stratij i Dragoslav Petrikić, operateri u komandnoj sobi, primaju naše novogodišnje čestitke, ali ne odvajaju oči od ekrana ispred sebe. Na centralnom monitoru ispred Katerine prikazan je celokupan proces (od sušača šarže, preko centralnog gorionika i peći, do ispusta za bakrenac prema konvertorima, kao i put gasova kroz kotao za hlađenje, pa dalje prema novoj Sumpornoj).

Foto: Promo Foto: Promo

Na ostalim monitorima su detalji svake tehnološke celine pomoću kojih se prate hiljade parametara.

Foto: Promo Foto: Promo

- Posao nam je veoma odgovoran – kaže Katerina - jer na ovim monitorima kolega i ja pratimo kompletan proces i, uz pomoć tehnologa, podešavamo parametre. Mnogo je lakše, ali i mnogo odgovornije nego u staroj topionici. Ako me pitate kako mi je bilo u prošloj i šta očekujem od nove godine, mogu vam reći što i mnogi drugi - uvek se nadamo boljem. Prošla godina donela je puno novina na poslu, radili smo baš dinamično i malo zapostavili privatni život, ali sve je to za naše bolje sutra.

Foto: Promo Foto: Promo

Vraćajući se ka anodnoj rafinaciji pratimo specijalni kamion koji vozi lonac sa šljakom. Alen Gajić je za jednim od dva volana ove grdosije, a njegovo kretanje navodi Srba Janković. Jer, temperatura šljake koju voze ravna je vulkanskoj lavi. Pre nego što je odvezu na hlađenje, presipaće je u nekorišćen lonac i tako ga "kalaisati", odnosno pripremiti za sipanje bakrenca. Time će umanjiti stvaranje tzv. hladnog materijala na liniji konvertora.

Foto: Promo Foto: Promo

Prošlog meseca dali smo 5.400 tona bakra i novom tehnologijom idemo sve više – kaže ispraćajući nas Saša Marković. – Ako se ovde dnevno pretopi 1.300 tona šarže, kao tokom novogodišnjeg praznika, i proizvede 150 do 200 tona anodnog bakra, onda je jasno da mesečno idemo na preko 6.000 tona. Težimo onome što je obećano novom tehnologijom i ona će to i dati!

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    2. januar 2016 | 00:26

    Dragi ljudi - sve najbolje!.. (Ove ljude, se sete,samo zbog - propagande.Kazu,da je njihov hleb,hleb sa sedam kora.Koliko je kora, jos - ostalo?)...

  • Marko

    1. januar 2016 | 23:06

    Ovo kao u dobs komunizma....neks zivi zivi rad ☺

  • Владојло

    2. januar 2016 | 06:44

    Svaka im cast! Ali i hitna pomoc je radila, policija je radila, vatrogasci su radili....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA