ISTORIJSKO PISMO PATRIJARHA IRINEJA PAPI: Stepinac ne može da bude svetac!

Patrijarh Irinej pisao je u nekoliko navrata papi Franji objašnjavajući mu da nije tačno da je Stepinac spasavao Srbe i Jevereje u Drugom svetskom ratu, već da je odobravao njihova ubijanja

Papa Franja je još pre više od mesec dana stopirao kanonizaciju hrvatskog kardinala iz Drugog svetskog rata Alojzija Stepinca zato što je prihvatio argumente Srpske pravoslavne crkve.

PAPI JE BLIŽA SRBIJA NEGO HRVATSKA: Vatikan ne želi da STEPINAC posvađa hrišćane!

Patrijarh Irinej pisao je u nekoliko navrata papi Franji objašnjavajući mu da nije tačno da je Stepinac spasavao Srbe i Jevereje u Drugom svetskom ratu, već da je odobravao njihova ubijanja od strane nacista.

KARDINAL STEPINAC JE PRED KOMUNISTIMA POKAZAO HRABROST: Intervju vladike SPC koji će uzburkati javnost

U svojim pismima Irinej nije sporio da je Stepinac pojedine Srbe i Jevreje spasao smrti, ali je naglasio da je hrvatski kardinal ničim nije osudio ubistva  u logorima, te da je čak i verovao u nacističku ideologiju.

ALOJZIJE JE VELIKI USTAŠA, GONITE GA! Evo zašto je Tito mrzeo i želeo da strelja hrvatskog sveca Stepinca!

- Kardinal Stepinac je svesrdno podržao stvaranje Nezavisne Države Hrvatske, obasuo je pohvalama njeno vodstvo i višestruko sarađivao u stvaranju atmosfere netolerancije koja je carevala u toj državi, kopiji Hitlerove Nemačke i Musolinijeve Italije. Dok danas sve civilizovane nacije i istorijska nauka daju visok značaj puču kojim se 27. marta 1941. godine Jugoslavija otrgla iz Trojnog pakta, kardinal Stepinac je isti puč proglasio izdajom za koju je optužio Pravoslavnu crkvu. Pravoslavlje je proglasio za "najveće prokletstvo Evrope" i upravo te reči je zabeležio u svom dnevniku odmah posle kobnih događaja koji će uvesti Jugoslaviju u rat, dovesti do njenog pada i do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske - navodi se između ostalog u jednom od pisama patrijarha Irineja upućenog papi Franji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Irinej je Franji objasnio i da je ogroman broj Srba stradao u Drugom svetskom ratu zato što je rimokatolička crkva ćutala o zločinima, dok je SPC ohrabrivala borbu protiv nacista.

- Stepinac nije protestvovao  nego je ćutao i kada se znalo da je nacistički ustaški režim na najužasniji način poslao u smrt tri pravoslavna episkopa, više stotina pravoslavnih sveštenika i monaha i više stotina hiljada pravoslavnih vernika, njegovih sugrađana. Nije protestvovao nego je ćutao i kad su hrvatske ustaše, između ostalih, mučili i ubijali i one pravoslavne Srbe. Nije protestvovao nego je ćutao i pred činjenicom da su u njegovoj državi hladnokrvno, planski ubijana i deca "nepodobnih" građana te države - Srba, Jevreja, Cigana… - tvrdi se u pismu Irineja upućenom Franji.

U pismima patrijarha Irineja upućenim papi Franji navodi se i da je "Stepinac tražio od vlasti NDH-a da humano postupaju sa zatvorenicima u logorima", ali da isto tako "ni jednog trenutka nije tražio oslobađanje nevinih građana".

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KiLLeR

    3. januar 2016 | 12:12

    Naciji, kojoj je najvece dostignuce u istoriji etnicko ciscenje i genocid, koja je poznata u svetu po Jasenovcu, koja slavi kriminalce i ubice kao heroje, koja je iznjedrila ustase, jedina na svetu imala logore u kojima su ubijali decu i ne stide se toga, cak su i ponosni na to, prilici da im Stepinac bude svetac. Sta drugo ocekivati od hrvata. U paklu je djavo pozitivna licnost. Oni i njihova drzava i dan danas postoje iz istog razloga zbog kog su izmisljeni i stvoreni - da bi bilo sto manje Srba i pravoslavaca. Svako ko se medju njima isticao na tom zadatku je njihov svetac.

  • ruserbia4444

    3. januar 2016 | 11:50

    Sama riječ,Vatikan,Stepinac,papa....asocira me na nešto ružno,na neko veliko zlo....

  • Ušljivku moderatorskom

    3. januar 2016 | 22:50

    smeta što Srbi nisu katolici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA