NARODNA VEROVANJA NA TUCINDAN: Evo šta danas NIKAKO ne smete da radite i koja BOLEST preti, ako se ogrešite!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava danas praznik koji se naziva Tucindan. On je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan

  • 30

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava danas praznik koji se naziva Tucindan. On je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika Roždestvo Hristovo - Božić.

VEROVANJA NA TUCINDAN: Evo šta danas nikako ne smete da radite!

Toga dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić. Nekada se pečenica tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku. Veruje se da je običaj vezan za klanje pečenice, verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA