Patrijarh Irinej služi liturgiju u Sabornoj crkvi (FOTO)

Pored velikog broja vernika, liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i ministar pravde Nikola Selaković

  • 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista, a patrijarh Irinej započeo je božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Evo šta danas, NA BOŽIĆ, nikako ne smete da radite!

Pored velikog broja vernika, liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i ministar pravde Nikola Selaković.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Obeležavanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

U Božićnoj poslanici poglavar SPC je poručio je da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Božić, je zajedno sa Uskrsom, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana ranije božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Vernici se pozdravljaju sa rečima "Mir Božji. Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Posle 40 posnih dana, danas je prvi "mrsni" dan.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA