Evo koji KUĆNI UREĐAJI mogu da vas UBIJU kad ih ne isključite!

Osim mobilnih i bežičnih telefona, kompjutera i muzičkih linija, treba se "paziti" i televizora, mikrotalasne pećnice i fena

  • 0
Kompjuter, mikrotalasna, bojler, mobilni telefon, fen za kosu Foto: A. Nalbantjan

Jedina stvar koja u Srbima izaziva strepnju na nivou fobije, osim promaje, najverovatnije je bojler. Za ove strahove se ne može reći da su neopravdani, ali je problem u tome što ista opasnost vreba i od drugih kućnih uređaja: osim mobilnih i bežičnih telefona, kompjutera i muzičkih linija, treba se "paziti" i televizora, mikrotalasne i fena.

Telekom Srbija pokrenuo kampanju „Biraš kako komuniciraš“

Prema rečima naučnika Svetislava Jordovića, koji preko 25 godina izučava štetan uticaj elektromagnetnog zračenja na zdravlje ljudi, električni aparati, koji u sebi imaju elektro motor ili transformator, isijavaju snopove elektromagnetnog zračenja vrlo velike prodornosti.

(VIDEO) Ovaj SRPSKI NAUČNIK je izumeo nešto što će vas zaštiti od RAKA i STERILITETA. Pogledajte o čemu je reč!

Ova isijana energija - zračenje prolazi kroz armirano betonski zid, bez nekog primetnog slabljenja, i svi pokušaji da se eliminišu ostaju bez rezultata.

Kada su u pitanju električni aparati u našem stanu ili kancelariji, jedini efikasan način je bio da se uređaj isključi i to vađenjem utikača iz utičnice.

Ovo važi najpre za mobilne telefone, kompjutere, wi-fi uređaje, pa i televizore, pored kojih treba provoditi što manje vremena, a onda kada ih ne koristimo, isključivati ih.

Bojler vas neće ozračiti, ali vas može, u slučaju eksplozije, teško povrediti ili ubiti.

Prema rečima stručnjaka, bojler eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

U slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, utoliko pre ako i na termometru vidite previsoku temperaturu - pod uslovom da je i on tačan.

To možete da uradite na prekidaču koji napaja bojler; u slučaju nepostojanja istog isključite osigurač na kome je vezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu.

S obzirom da je bojler sud pod pritiskom i naponom, u kom ima vode, najpametnije ga je isključivati dok se kupate.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i sl.) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Kad je reč o mikrotalasnim pećnicama, ne preporučuje se da budete u neposrednoj blizini pećnice dok je uključena, jer je elektromagnetno polje, koje se oko nje stvara, nekoliko miliona puta jače od našeg prirodnog elektromagnetnog polja.

Foto: Foter/SmartGoat Foto: Foter/SmartGoat

Iako moderne mikrotalasne pećnice pružaju veću sigurnost, treba biti na oprezu: ukoliko posumnjate i na najmanju nepravilnost, isključite je; izbegavajte da se zadržavate duže vreme pored nje, dok je uključena; decu držite podalje od nje, dok se priprema jelo.

Prema rezultatima kontrole Tržišne inspekcije, kupcima mnogo muke zadaju i produžni kablovi. Od ukupnog broja uzorkovanih proizvoda, koji su prošli proveru, samo dva odsto njih bilo je bezbedno za upotrebu, a oni koji nisu mogu izazvati požar ili oštetiti tehničke uređaje, koji su uključeni u struju preko njih.

Printskrin: Youtube/komik videolar Printskrin: Youtube/komik videolar

Nešto je bolja situacija sa punjačima baterija, ali i tu su ustanovljene razne anomalije, pa se treba paziti i njih: u slučaju kuršlusa, najmanje što može da se dogodi je da vam iskoče svi osigurači, a to vam onda može oštetiti i neke od kućnih aparata.

Oni koji se plaše fenova, treba da imaju na umu samo jedno: držite ih podalje od vode.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA