O genijalnom Srbinu koji je OD LIMENKI PIVA NAPRAVIO SOLARNI PANEL pisali i strani mediji!

Engleski Dejli mejl pisao je o eksperimentu Darka Milićevića iz Paraćina koji je od ispijenih limenki piva napravio solarni panel

  • 3

O srpskom informatičaru i matematičaru iz Paraćina, Darku Milićević (39), koji je od ispijenih limenki piva napravio solarni panel koji spoljašnju temperaturu vazduha od minus pet, na volšeban način, zagreva na plus 52, koliko taj isti vazduh ima kad uđe u kuću, pisali su i svetski mediji.

GENIJALNI IZUM SRBINA: Od 44 LIMENKE PIVA napravio aparat koji mu GREJE CELU KUĆU!

Engleski Dejli mejl pisao je o eksperimentu ovog Srbina koji kaže da su mediji malo preuveličali ovu priču.

Mediji su preuveličali čitavu priču, to je bio samo eksperiment. Kuću je nemoguće zagrevati ovakvim panelima u našim uslovima, jer rade samo kada je sunčano vreme. Možda bi sve moglo da funkcioniše na mediteranskim ostrvima, gde je veliki broj sunčanih dana. Ideju sam preuzeo sa jutjuba - ispričao je Milićević.

Printskrin: dailymail.co.uk Printskrin: dailymail.co.uk

On je, kako kaže, prošle zime tragao na internetu za alternativnim načinima zagrevanja.

- Našao sam mnogo različitih ideja, a ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila da je prilično jednostavna. Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon… Pravio sam pauze, pa je projekat trajao nekoliko meseci dok sve nisam skockao kako treba. Pred zimu sam ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčevi zraci najjači - objasnio je kreativni profesor.

Sistem za grejanje pomoću konzervi funkcioniše tako što hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izolovanom sistemu zagrevaju ga u limenkama sunčevi zraci. Vazduh se prirodno kreće naviše i ulazi u kuću kroz izbušen otvor u zidu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    8. januar 2016 | 23:48

    Изузетно интечигентан човек,уједно и врло скроман јер се не експонира кроз јавност...

  • Zivorad

    9. januar 2016 | 01:42

    Nista specijalno i geniiijalno.Probao sam i pravio manju verziju prosle zime i radi,samo sto sam iskoristio "zatvoren" sistem.Vazduh sam uzimao iz sobe i vracao ga u sobu sa 2 rebrasta creva a strujanje postigao malim ventilatorom iz racunara. Na izlazu sam dobijao i do 65-70 stepeni posto je u panel ulazio vazduh vise temperarure.Nista spektakularno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA