ADRIJANA, KLEO, SIGAL: Ovo su zvezde koje su dobile srpsko državljanstvo, DA LI SU GA ZASLUŽILE?

Da put do ove privilegije ne vodi toliko preko konkretnih interesa Srbije, već statusa "zvezde", 2009. godine dokazala je i brazilska lepotica Adrijana Lima, za čiju ulogu u ovoj priči je bitnija njena nekadašnja titula supruge košarkaša Marka Jarića

  • 21

Holivudski glumac Stiven Sigal, koji je juče postao državljanin Srbije, podsetio je Srbe na ostale poznate ličnosti koje su, proteklih godina, dobile beneficije srpskog državljanstva.

 

SAD VIŠE NIKO NE SME DA NAS DIRA: STIVEN SIGAL dobio naš pasoš i postao DRŽAVLJANIN SRBIJE!

 

Ovaj majstor aikida, priznat čak i u Japanu, koji je ovu veštinu proslavio u filmovima (ili ona njega), naše državljanstvo dobio je zahvaljujući svojoj blagonaklonsti prema Srbima, čiju zemlju, kako kaže, smatra svojom domovinom.

 

Nakon poseta Beogradu, za vreme kojih je sa gradskim čelnicima i gradonačelnikom Sinišom Malim ugovorio dugoročenu saradnju, čija će okosnica biti promovisanje Srbije u svetu i izgradnja našeg inostranog imidža, vlada je procenila da Sigalov prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavlja interes za nju, što Zakon o državljanstvu i propisuje kao uslov za sticanje državljanstva prijemom.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Stiven je tako stekao sva prava koja imaju naši ostali državljani, poput onih na zapošljavanje ili zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a mi za uzvrat, između ostalog, (možemo da) očekujemo da će on otvoriti aikido klub u našoj prestonici.

 

Za razliku od Sigala, u slučaju Timotija Džona Bajforda, britanskog reditelja, scenariste i glumca, koji je u Srbiji proveo 43 godine svog života, i u njoj ga, nakon teške bolesti, i okončao - doprinos našem boljitku ispitivao se više od tri decenije.

 

VELIKANU ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA: Banjička šuma dobila naziv po Timotiju Bajfordu!

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Režiranje kultnih dečjih serija „Neven“, „Poletarac“ (koji je dobio nagradu na svetskom festivalu u Minhenu 1980. godine.) i "Babino unuče", uz koje su kvalitetno stasavale srpske generacije, više od polovine životnog veka provedenih u Srbiji, iz čiste ljubavi (prvenstveno prema njegovoj supruzi, koju je ovde upoznao), i napuštanje Bi-Bi-Sija, svoje priznanje, u vidu počasnog primanja u srpsko državljanstvo, dobilo je tek 2004. godine.

 

Da put do ove privilegije ne vodi toliko preko konkretnih interesa Srbije, koliko uz pomoć statusa "zvezde", 2009. godine dokazala je i brazilska lepotica Adrijana Lima, za čiju ulogu u ovoj priči je bitnija njena nekadašnja titula supruge košarkaša Marka Jarića.

 

Foto: Tanjug/AP/Evan Agostini

Foto: Tanjug/AP/Evan Agostini

 

U maju te godine, poseta ovog bračnog para potpredsedniku tadašnje Vlade, te ministru unutrašnjih poslova Ivice Dačiću, osim u dogovorima o zajedničkom humanitarnom radu, imala je ishod i u odobravanju srpskog državljanstva Adrijani, i to po ubrzanom postupku.

 

Na štetu neslućenih mogućnosti koje ovaj dokument pruža, a koje je Lima olako propustila - prestanak ljubavi u domu Jarića ubio je i njenu želju da bude državljanka Srbije: žena za kojom uzdiše planeta najavila je demonstrativno vraćanje srpskog pasoša nadležnima, ali se to ispostavilo kao nemoguće, jer nikada nije ni otišla da ga preuzme.

 

 

Saradnici Ivice Dačića su tada za "Nedeljnik" objasnili da "se aplikantkinja, posle pokrenute procedure, više nije interesovala za državljanstvo", za koje je, koliko god neko želeo da vam ga da, ipak neophodno da i vi želite da ga uzmete.

 

Sa nešto više entuzijazma, nekoliko meseci kasnije, ovu počast doživeo je ruski džudista Aleksej Nefedov, koji je tada branio boje beogradskog kluba "Slavija". Kao i njegova dva prethodnika, za Srbiju ga je, osim prema njenim statusnim dokumentima, vezala i ljubav prema njegovoj drugoj polovini.

 

Foto: partizan.rs

Foto: partizan.rs

 

U niz svetski poznatih, a novopečenih građana Srbije - pre Stivena Sigala - poslednji je stao brazilski fudbaler Gabrijel Kleversin Kodrova Kleo, koji je na naše tle kročio 2008. godine, kako bi postao Zvezdin igrač.

 

KLEO: San mi je da ponovo obučem dres Partizana i moguće je da ću ga ostvariti!

 

Prema slovu zakona, rešenje o njegovom prijemu u srpsko državljanstvo, doneto je na predlog Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Recite nam šta mislite u komentarima: Zaslužuju li poznati srpsko državljanstvo samim tim što su poznati i što će promovisati Srbiju, ili bi ipak trebalo malo da se "pomuče"?

 

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin-Svajcarac

    11. januar 2016 | 21:14

    Kakva drzava takav i pasoš (drzavljanstvo)!

  • ÔDragan

    11. januar 2016 | 21:06

    U srbiji svi ,ogu da dobiju sta hoceosim srba

  • Ana

    12. januar 2016 | 00:02

    Sto se STIVENA tice narode moj--da ne bude da je dosao da gradi imidz, svojoj zemlji!? Snimili su svi oni nas odavno..Srbi emotivci,druzeljubivi,gostoprimljivi, sirokog srca---pa te fazone su koristili jos dok su setali Jugoslavijom, i bi nam "doneli" demokratiju i ljudska prava. A mi ih veciti vodamo i cascavamo... Ne bi bilo zgoreg da malo otvorimo oci. Svaka cast coveku koga ne poznajem, samo ipak..."TVOJI SU MI BOMBARDOVALI DETE, STIVENE SA 90% redioaktivnim URANIJUMOM. pripazicemo se malo i od tebe! HVALA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA