Svetski mediji izveštavaju o izborima u Srbiji

Agencije su saglasne oko toga da će Srbija šefa države dobiti u drugom krugu glasanja za dve nedelje, a u vezi parlamantarnih izbora da se vodi bitka između dve partije - DS i SNS

  • 0

Svetski mediji izvestili su jutros o tome da su u Srbiji počeli predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, sa akcentom na činjenicu da su u kampanji, prvi put u poslednje dve decenije, dominirala ekonomska pitanja.

Agencija Frans pres ocenjuje da je reč o izborima koji se mogu smatrati prekretnicom, jer je njihova glavna tema, prvi put u poslednjih 20 godina, ekonomska situacija umesto sukobi na Balkanu, zbog kojih je, kako podseća, Srbija bila izolovana 90-ih godina. Agencija navodi da je tokom kampanje pitanje Kosova, koje je bilo istaknuto u prvi plan tokom prethodnih izbora, sada potisnuto pitanjima "posrnule" srpske privrede i rekordne nezaposlenosti.

Agencija Asošijejted pres ističe da će izbori za parlament, predsednika i lokalne vlasti odrediti budući kurs ekonomskih i socijalnih reformi, koje Evropska unija očekuje od Srbije.

Ishod izbora mogao bi da utiče ne samo na odnose sa EU, već i sa Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ističe AP. Ova agencija navodi da se izbori održavaju u trenutku kada je zemlja suočena sa velikom ekonomskom krizom i nezadovoljstvom građana životnim standardom.

Britanski Bi-Bi-Si takođe ističe da je priveda ono što će odlučivati o ishodu izbora zbog visoke stope nezaposlenosti i državnog duga od 24 milijarde dolara. Ta medijska kuća prenosi da se na ovim izborima prevashodno vodi bitka između dve partije u centru političkog spektra -Demokratske stranke i Srpske napredne stranke.

Rojters navodi da ove izbore obeležava proevropski konsenzus bez presedana, više od 10 godina posle pada režima nacionalističkog lidera Slobodana Miloševića.  Britanska agencija kaže da je Srbija posle Miloševića oscilirala između prozapadnih liberala i proruskih nacionalista.

Rojters navodi da bi, iako je Srbija u martu postala i zvanični kandidat za članstvo u EU, birači mogli da kazne vlast za ekonomsko propadanje, zbog kojeg je stopa nezaposlenosti 24 odsto, a dinar je oslabio, zaključuje Rojters. Podsećajući na to da oko 6,7 miliona birača odlučuje između 12 predsedničkih kandidata, agencije su saglasne u tome da će Srbija šefa države dobiti u drugom krugu glasanja, za dve nedelje.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA