OVO JE NAJOPASNIJI ČOVEK NA SVETU: Sve o ozloglašenom saudijskom princu Mohamedu Bin Salmanu (VIDEO)

Princ Mohamed Bin Salman (29) opisan je kao politički kockar koji destabilizuje arapski svet. On uživa popularnost u Saudijskoj Arabiji, ali Bliski istok strepi od novih poteza moćnog i nepredvidivog princa

  • 14

Krajem prošle godine nemačka obaveštajna agencija BND plasirala je u medije dokument u kojem stoji da Saudijska Arabija vodi impulsivnu, agresivnu i ratobornu politiku, a glavni akter je moćni saudijski ministar odbrane, princ Mohamed Bin Salman (29), koji je opisan kao politički kockar koji destabilizuje arapski svet.

OVE 34 DRŽAVE KREĆU U NAPAD NA DŽIHADISTE: Saudijska Arabija najavila koaliciju za borbu protiv Islamske države

Obaveštajne agencije obično ne objavljuju tako politički eksplozivne dokumente u kojima se kritikuje vođstvo moćnog saveznika kao što je Saudijska Arabija. To samo govori koliko se nemačka tajna služba zabrinula zbog činjenice da je Saudijska Arabija postala nepredvidiva i divlja.

Ista kakav je i princ Mohamed Bin Salman, omiljeni sin kralja Salmana, kojeg zovu i MbS. Sa samo 12 godina Mohamed je prisustvovao sastancima svog oca Salmana, tadašnjeg guvernera provincije Rijad u Saudijskoj Arabiji, a sa samo 29 godina postao je najmlađi ministar odbrane na svetu i svoju zemlju je gurnuo u brutalan rat s Jemenom i stvorio sukob kojem se ne nazire kraj.

Nakon što su pobunjenici Huti svrgnuli s vlasti predsednika Abda Rabuha Mansura Hadija, kojeg su postavili Saudijci, princ je u martu prošle godine uzvratio vazdušnim napadima.

Saudijska Arabija je u poslednje dve nedelje potpuno zaoštrila svoje odnose s Iranom, a sve, slažu se analitičari, zbog borbe za prevlast i tron najmoćnije zemlje Bliskog istoka.

Princ Mohamed je još u tinejdžerskim danima počeo da se bavi trgovanjem deonicama i nekretninama. Za razliku od svoja dva starija polubrata, Mohamed nije studirao u inostranstvu, već je odlučio da ostane u Rijadu gde je diplomirao pravo.

Kolege su ga tada doživljavale kao čestitog i vrednog mladića koji nije pio ni pušio, a nije ga zanimao ni noćni život u klubovima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kao očev lični savetnik vodio je sudstvo nakon što je njegov otac proglašen guvernerom 2012. godine. Kritičari tvrde da je princ već tad stekao ogromno bogatstvo, ali ono što ga naravno zanima puno više je moć. Kad je Salman početkom 2015. postao kralj, već je bio dosta bolestan i dementan te se snažno oslanjao na svog sina. Zbog toga MbS je postao najmoćnija osoba u Saudijskom kraljevstvu.

Borba Saudijske Arabije s Iranom za regionalnu prevlast intenzivirana se poslednjih endelja, a jedan od povoda je i sporazum koji su SAD postigle s tom zemljom oko nuklearnog oružja.

Osim toga, Iranci su snažno podržali napadnutog sirijskog predsednika Bašara al Asada, a Saudijci su odlučni u nameri da smene Asada pre nego da počnu bilo kakvi mirovni pregovori sa Sirijom.

Svetske sile boje se da bi, u slučaju izbijanja rata između Saudijske Arabije i Irana, što nije nemoguće, Bliski istok doslovno eksplodirao.

Pozicija kralja Salmana vrlo je nestabilna pa se vode pozadinske borbe za presto. Neprijatelji koji se nalaze među vladajućom porodicom su prošlog leta poslali pismo u kojem su jasno osudili arogantno ponašanje mladog princa, i zahtevali su da se on i kralj maknu sa svojih pozicija.

Ove optužbe nisu urodile plodom, pa je Mohamed nastavio da uživa popularnost u Saudijskoj Arabiji, ali Bliski istok strepi od novih poteza moćnog i nepredvidivog princa.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. januar 2016 | 17:15

    MLADI OPASNI PRINC RADI SVE UZ BLAGOSLOV AMERA I NAJACIH NAFTNIH KOMPANIJA SA ZAPADA I ZATO MU SE MOZE!!!

  • Sir Oliver

    11. januar 2016 | 17:15

    Iran treba da unisti Saudijce i Tursku i preuzme vlast na tim prostorima.

  • Rade

    11. januar 2016 | 17:03

    Iran ima jedni od najaćih armija sveta,Saudijci nemaju šansu,gotovo su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA