Najveće banke nastavile sa dobrim poslovanjem

"Banka Inteza" zadržala je vodeću poziciju na listi najprofitabilnijih banaka, sa dobiti od 9,59 milijardi dinara. Sledi "Rajfajzen banka", koja je u 2011. ostvarila profit od oko 4,94 milijarde dinara

  • 0

Najuspešnije poslovne banke u Srbiji nastavile su i tokom 2011. da beleže dobre poslovne rezultate i unapređuju profite u poređenju sa prethodnom godinom.

Prema finansijskim izveštajima koje je objavila Agencija za privredne registre, "Banka Inteza" je zadržala vodeću poziciju na listi najprofitabilnijih banaka, sa dobiti od 9,59 milijardi dinara. Sledi "Rajfajzen banka", koja je u 2011. ostvarila profit od oko 4,94 milijarde dinara.

Kako je ranije saopštila, "Rajfajzen banka" je veoma uspešno poslovala u 2011. godini, ostvarivši poslovne rezultate koji su znatno premašili one iz prethodne godine.

- Značaj ovako dobrih rezultata je utoliko veći, jer su oni ostvareni u poslovnom okruženju koje je tokom čitave godine bilo obeleženo uticajem ekonomske krize - saopšteno je iz te banke.

Na trećem mestu je "Unikredit banka", čiji je neto profit nakon oporezivanja dostigao 4,54 milijarde dinara. Ta banka saopštila je da je prošle godine ostvarila veoma dobre poslovne i finansijske rezultate, znatno unapredivši konkurentsku poziciju i reputaciju na lokalnom tržištu.

- Banka je u istom periodu, zahvaljujući unapređenju efikasnosti klijentskih procesa i kontroli kreditnog rizika, uspela da uveća neto profit za 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu, čime je potvrdila svoju poziciju među najprofitabilnijim poslovnim bankama na tržištu - naveli su iz "Unikredit banke".

Osim "Agrobanke", koja je pod prinudnom upravom, najveći gubitak u bankarskom sektoru Srbije u 2011. zabeležila je "Alfa banka" sa 2,11 milijardi dinara, a među finansijskim institucijama sa najvećim gubitkom su i "OTP banka", "Marfin" i "Vojvođanska banka".

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA