Počelo pedeseto brojanje ptica u Srbiji!

U Srbiji se i ove godine ovaj popis održava od 10. do 30. januara, a u tom periodu popisivači treba da u koordinaciji sa svojim lokalnim koordinatorima posete svoje planirane lokalitete

  • 1

– Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije javlja da je počeo rad na Međunarodnom popisu ptica vodenih staništa (International Waterbird Census - IWC), koji inače predstavlja jedan od najstarijih i najmasovnijih akcija monitoringa ptica u svetu.

U Srbiji je u toku ovaj popis i ove godine se održava od 10. do 30. januara. U tom periodu, popisivači treba da u koordinaciji sa svojim lokalnim koordinatorima posete svoje planirane lokalitete. Do sada je skupljeno više od 150 prijavljenih popisivača, kao i više od 500 monitoring lokaliteta koji će se posetiti u narednom periodu.

I ove godine će se popisivanje uraditi u saradnji s brojnim organizacijama, staraocima zaštićenih područja i drugim institucijama koje rade na zaštiti životne sredine. Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, pokušati da obiđu što duže deonice tokova Velike Morave, Save, Tise i Drine koji protiču kroz Srbiju, a ponovo je u planu da se obiđe ceo tok Zapadne Morave.

Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za obilazak budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim Dunavcima, adama i mrtvajama. Osobenost ovogodišnjeg IWC-a biće i istraživanje polne strukture populacije sve ugroženije riđoglave patke.

Foto: Promo Foto: Promo

Važno je napomenuti da se svi zainteresovani mogu priključiti popisu i dalje. I kao početnici svi mogu na određeni način svojim radom doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti ptica u Srbiji. Dovoljno je samo da se prijavite nacionalnom koordinatoru, potom ćete dobiti svoja zaduženja ili se pridružiti nekoj vama lokalnoj radnoj ekipi.

Podaci se nakon popisa sabiraju i u vidu nacionalnog izveštaja šalju u svetsku bazu podataka koju održava Wetlands International. Inače, ove godine je jubilarni 50. IWC popis, a u okviru istog će tokom godine biti organizovan niz aktivnosti širom sveta. Nadamo se da ćemo našim doprinosom iz Srbije još više uveličati ovaj veliki jubilej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    12. januar 2016 | 15:00

    E blago nama kad nam je do brojanja ptica . Inace sve nam je u redu i još samo da prebrojimo ptice i Bog da nas vidi ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA