U SRBIJI ZABRANJENE TORTE SA PEPOM PRASETOM? Poslastičari na udaru zbog autorskih prava!

Kazne za kršenje autorskih prava za fizička lica se mogu kretati i do 200.000 dinara

  • 7

U Srbiji uskoro ni jedna poslastičarnica neće smeti da pravi i prodaje torte sa likovima najpoznatijih crtaća zbog zaštite autorskih prava na koju ima hrvatska kompanija "Fani kejk fektori", a koja bi svoje poslovanje trebala da započne u Srbiji već od marta meseca.

AKO KORISTITE MUZIKU, PLATITE JE: Intervju sa Rodoljubom Stojanovićem, generalnim sekretarom Unije diskografa Srbije

Ova firma je već otkupila prava za korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih crtanih filmova za torte. To će biti veliki udarac za domaće poslastičarnice koje praktično žive od prodaje torti sa likovima iz crtanih filmova.

- Mi smo poslastičare u Hrvatskoj u dobroj volji zamolili da prestanu da proizvode takve torte i da ih prodaju. Nismo želeli da podignemo toliku buru oko toga. Samo želimo da se poštuju naša prava. Mi smo pravo na korišćenje pojedinih likova iz Diznijevih i drugih crtanih filmova regulisali ugovorom i za to platili. Zato smo obaveštenja poslali kao apel, ali i da korišćenje crtanih likova nije primereno. Na isti način pokušaćemo da poradimo i na edukaciji na tržištu Srbije - kaže Tomislav Ljutić, vlasnik kompanije "Fani kejk fektori".

To znači da crtane likove na čije korišćenje ima pravo pomenuta kompanija ne smeju da koriste konditorske kompanije, poslastičari ali i svi oni koji se bave keteringom.

Kazne za kršenje autorskih prava za fizička lica se mogu kretati i do 200.000 dinara.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    13. januar 2016 | 13:23

    Opet hrvati da se kod nas bogate? Zna li neko da neka srpska firma sa srbinom vlasnikom zaradjuje u hrvarskoj?

  • Edd

    13. januar 2016 | 13:17

    Bože dragi, zar ne bi trebao Disney da zabrani torte sa njihovim karakterima, a ne Hrvatska firma?

  • XO

    13. januar 2016 | 16:49

    "Pokušaćemo na isti nanačin da poradimo na edukaciji i na tržištu Srbije"- šta je ovo kolonizacija?Pa ako su platili licencu za Hrvatsku jel to znači da mogu i ovde da mlate sa njom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA