LIJEPA NAŠA, A SRPSKA: Zviždite hrvatskoj himni, a ne znate da ju je komponovao - SRBIN IZ LOZNICE! (VIDEO)

Malo je poznato da je autor hrvatske himne Srbin Josif Runjanin koji je poreklom iz okoline Loznice. Pored melodije za "Lijepu našu" Runjanin, koji je sahranjen na pravoslavnom groblju u Novom Sadu, komponovao je i melodiju za pesmu "Rado ide Srbin u vojnike"

  • 89

Hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino" komponovao je Srbin graničar Josif Runjanin, koji je rođen 8. decembra 1821. u Vinkovcima, a umro 2. februara 1878. u Novom Sadu, gde je i sahranjen na pravoslavnom groblju.

DA SE NAJEŽIŠ: Ovako Sloboda Mićalović peva himnu Srbije (VIDEO)

Malo je poznato da je Runjanin, koji je kršten u Vinkovcima, jedini Srbin koji je komponovao himnu neke strane zemlje.

Josif Runjanin je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji, ali je poreklom iz okoline Loznice, iz sela Runjani. Porodica se odatle prvo preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srem.

SVE SRPSKE HIMNE: Uz njih su Srbi ginuli za slobodu, pevali i kad su pobede slavili! (VIDEO)

ODAKLE JE PORODICA RUNJANIN I KAKO JE NAPISAO HRVATSKU HIMNU

Nakon naseljavanja u Sremu, tačnije u selima oko Sremske Mitrovice, porodica Runjanin se zbog potrebe školovanja dece seli u Vinkovce, gde se tada nalaze komanda vojnokrajiške 7. brodske pukovnije, kao i škole i već tada gimnazija.

Reč je bilo o časnoj, i za ono vreme obrazovanoj i naprednoj porodici. Gotovo po tradiciji kod svih Runjanina, ukoliko bi u porodici bila dva sina jedan bi išao u vojnu službu, a drugu na bogosloviju.

Po toj tradiciji Josif odlazi u vojnu službu. Carski kadet Josif Runjanin raspoređen je u Glini. Kao istinski zaljubljenik u muziku, stiče i osnove muzičkog obrazovanja kod tamošnjeg vojnog kapelnika.

Kao mlad čovek, nadahnut slobodarskim idejama, prilazi Ilircima. Na njihovim skupovima gde su održavane književne večeri i čitana rodoljubna poezija prvi put se sreće sa pesmom "Horvatska domovina" koji je napisao Zagrapčanin Antun Mihaljević 1835. godine.

Mladi Josif je oduševljen tom pesmom i 1846. godine, na njen tekst piše melodiju. Nekoliko decenija kasnije, na konkursu, priređenom 1891, kad se održavala izložba Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva u Zagrebu, Runjaninova "Lijepa naša domovina" po sudu žirija odnela je prevagu nad dvema drugim kompozicijama i proglašena je hrvatskom himnom. Od onda to je ostala do danas.

HRVATI GA SVOJATAJU, A SRBI SU GA POTPUNO ZABORAVILI

Inače, to da je Runjanin bio Srbin pravoslavne vere Hrvati osporavaju, prećutkuju, a deo stručne javnosti ga i svojata. Tome u prilog ide i činjenica da se u literaturi može naći da je Runjaninovo ime Josip, a ne Josif.

Međutim, postoje dokumenta koja su neoborivi dokazi da je Josif bio Srbin i pravoslavac. Naime, kao i svi pravoslavni Srbi toga imena, Runjanin je kršten kao Josif. Biblijsko ime Josif korišćeno je i koristi se kod Srba isključivo u tom obliku u literaturi, prevodu i kao lično ime.

Potvrda njegove vere jeste i mesto, odnosno groblje na kojem je sahranjen. Naime, reč je o novosadskom pravoslavnom Uspenskom groblju. Inače, kuća u Novom Sadu u kojoj je Josif Runjanin živeo do kraja svog života više ne postoji. Na tom mestu je danas obično ruglo, a ni Hrvatska koju je himnom zadužio, niti Srbija nisu uradile ništa da se ta građevina obnovi.

Runjanin je pored aktuelne hrvatske himne komponovao i melodiju za pesmu "Rado ide Srbin u vojnike", a autor je i kompozicije "Ljubimo te Naša Diko". Nažalost, ostala dela ovog autora nisu sačuvana.

Poslušajte i tu pesmu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bože pravde

    13. januar 2016 | 19:07

    To je opste poznata stvar da je muziku napisao srbin, ali naravno da treba zviždati jer je to godinama kasnije postala himna fašista i nacista,da je Josif znao šta će biti ne bi pisao sigurno

  • Angel signs

    13. januar 2016 | 16:45

    Ово нисте требали да објавите, сад ће по хитном поступку да мењају химну, зваће се вероватно :,,Лијепа њихова", да не звучи Српски. Можда се неће више звати Хрвати?

  • milos

    13. januar 2016 | 19:33

    I sad da je postujem jer je neki Srbin tamo nesto komponovao.Zvizdi se narodu koji predstavlja ta himna svi znamo zasto .A po vasem da je Srbin komponovao himnu Treceg rajha svi bi trebali da stojimo mirno ili sta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA