• 7

DA LI ĆE FIKSNI TELEFONI "OPSTATI": Ili će biti potpuno zaboravljeni?

Operateri se slažu da fiksni telefon još "drže" tradicija i navika, te ocenjuju da će opstati bar još desetak godina, a generalni direktor VIP Mobile Dejan Turk i sam, kaže, koristi ponekad fiksni telefon

 • 7

Odlazak fiksnog telefona u istoriju usled tehnološkog buma, trenutno koče nostalgičari i navika građana da imaju tu mogućnost, pa će ova vrsta usluge, ocenjuju sagovornici Tanjuga, "opstati" bar jos desetak godina.

 

OVO NIKO U SRBIJI NE KORISTI, a svakog meseca ga plaćamo 700 dinara!

 

Prvo istorijsko "alo" u Beogradu rekao je Panta Mihajlović, savetnik Nikole Tesle, 14. marta 1883. godine i od tog dana fiksni telefon postepeno je osvajao prestonicu, ali i celu Srbiju,. Danas se čini kao da se taj krug zatvara, dok nove tehnologije preuzimaju teren.

 

Ova devojčica ne ume da prekine vezu na fiksnom telefonu. Pogledajte, ako ne verujete! (VIDEO)

 

Prema podacima RATEL-a, broj korisnika fiksne telefonije poslednjih godina u blagom je padu, ali je zato saobraćaj u fiksnoj mreži tri puta manji nego pre 10 godina, što ukazuje da građani daleko manje koriste fiksni telefon, samo i dalje od njega ne odustaju.

 

 

Operateri se redom slažu da fiksni telefon još "drže" tradicija i navika, te ocenjuju da će opstati bar još desetak godina, a generalni direktor VIP Mobile Dejan Turk i sam, kaže, koristi ponekad fiksni telefon.

 

- Trend smanjivanja će se nastavljati, ali mislim da će uvek postojati ljudi koji su naviknuti na fiksni telefon i upotrebljavati ga. Uvek će biti nostalgičara. I ja ponekad kada sam u kancelariji upotrebljavam fiknsi telefon - rekao je on u izjavi Tanjugu.

 

U Telenoru kažu da fiksni telefon u suštini nije neophodan, ali opstaje jer ga starija populacija ipak preferira.

 

- U suštini vam ne treba, ali stariji, roditelji sa mlađom decom, ili naprosto ljubitelji, ponekad preferiraju staromodne telefone. Zato će fiksni biti u upotrebi bar još 10-ak godina - rekao je Tanjugu generalni direktor Telenora Srbija Uve Fredhajm.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Geografska numeracija "011, 021…" fiksnih telefona, vremenom postaje "nomadska", smatra generalni direktor Orion telekoma Slobodan Ðinović i dodaje da će se fiksni brojevi seliti u aplikacije poput Orion ringa.

 

Ðinović je u izjavi Tanjugu naveo da se mobilni operateri u svetu sve više okreću ka tome da ne prodaju telefonske usluge, već prenos podataka.

 

Statistika RATEL-a je takva da je 2006. godine bilo 2,72 miliona korisnika fiksne telefonije, da se taj broj povećavao sve do 2010. kada ih je bilo najviše, 3,11 miliona korisnika, a od tada kreće pad.

 

- Poslednji naš podatak je da je krajem 2014. bilo 2,85 miliona korisnika. Međutim, verovatno ima veći broj građana koji plaćaju pretplatu ali povremeno koriste fiksni telefon, a tome u prilog govore podaci o saobraćaju, koji je u poslednjih 10 godina tri puta manji - rekao je Tanjugu direktor RATEL-a Vladica Tintor.

 

Foto: sxc.hu/mikha_el

Foto: sxc.hu/mikha_el

 

Prema njegovim rečima, 2005. je ukupan saobraćaj iznosio 17,3 milijarde minuta, dok je 2014. pao na 6,4 milijarde minuta.

 

- Još naši građani imaju pretplatu, verovatno zato što hoće tu mogućnost, ali se fiksni telefon u praksi manje koristi. U porastu je, s druge strane, korišćenje mobilnih telefona, ako pogledamo saobraćaj kada je reč o mobilnoj telefoniji u 2009. je iznosio 8,2 miliona, a u 2014. je skoro dupliran na 14,9 miliona minuta - konstatuje Tintor.

 

Iako ne poriče da fiksnu telefoniju polako menjaju drugi vidovi komunikacije, poput mobilne, a sve češće i aplikacije, Tintor tvrdi da smanjenje broja korisnika fiksnog telefona nije alarmantno.

 

- Verovato fiksni neće brzo da zamre, ali čak i da se to dogodi u narednim godinama, ne bi trebalo brinuti, to je samo znak tehnološkog napretka. Prirodno je da ta usluga bude prevaziđena drugim tehnologijama. Tako se i "dajl ap" internet sada čini kao davna prošlost, a to uopšte nije bilo toliko davno - kazao je Tintor podvukavši da ne očekuje skoro "izumiranje" fiksne telefonije.

 

U ovu uslugu, međutim, prvi čovek Pošte Srbije Milan Krkobabić ipak veruje, pa je u ovoj godini najavio "povratak" fiksne telefonije, odnosno paket integrisanih servisa - televizija, internet i fiksna telefonija, po, kako je kazao, najpovoljnijim cenama za građane.

 

Pošta bi tada bila još jedna kompanija koja nudi fiksnu telefoniju. Zanimljivo je da je usluga prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji dostupna od 1. aprila 2014, a do kraja iste godine preneto je, prema podacima RATEL-a, 41.513 brojeva.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Чика Срба

  13. januar 2016 | 13:20

  Одјавио сам фиксни пре пар месеци јер годинама уназад плаћам претплату,а не користим га.

  41
  11

  Podelite komentar

 • Vlajko,

  13. januar 2016 | 12:52

  Kako ja da koristim fiksni telefon kad su mi isekli kabal pre 4 meseca kada su kopali kanal za vodovod i nikako da to poprave ajd neka mi neko kaze kako?

  28
  10

  Podelite komentar

 • Јасмина

  13. januar 2016 | 23:39

  Фиксни телефони су само ствар навике.Мало ко их данас користи,а опет тешко се неко реши да га одјави.

  15
  10

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok