POMOĆ SLEPIMA I SLABOVIDIMA: Odštampan Red vožnje na Brajevoj azbuci

Redovi vožnje urađeni su za železničke stanice u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Čačku

  • 0

Preduzeće "Srbija voz" saopštilo je danas da je i ove godine pripremilo i distribuiralo 300 primeraka knjižice Reda vožnje na Brajevoj azbuci za slepe i slabovide osobe.

Takvi redovi vožnje urađeni su za železničke stanice u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Čačku, navedeno je u saopštenju.

Osim knjižica Reda vožnje, u centralnim holovima tih stanica postavljene su i informacione taktilne table sa Brajevim pismom koje sadrže i šemu stanice, čime je slepim i slabovidim osobama olakšano kretanje.

UVEDEN VOZ NA LINIJI BEOGRAD - MOSKVA! Šta mislite koliko košta KARTA?

U saopštenju se navodi da su na podovima železničkih stanica postavljene i taktilne staze za samostalno kretanje i usmeravanje slepih i slabovidih osoba do informacionog panoa.

Srpske železnice izdaju red vožnje za slepe i slabovide osobe već devetu godinu, u saradnji i uz konsultaciju sa Savezom slepih Srbije.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Red vožnje priprema i štampa Nevladino udruženje građana Althea, koje radi na afirmaciji i promovisanju jednakih prava i mogućnosti za sve u cilju poboljšanja ukupnog društvenog položaja, a između ostalih, i slepih i slabovidih osoba.

 SRPSKE ŽELEZNICE ULAZE U 21. VEK: Vozom od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata!

Brajeva azbuka je specijalno pismo nastalo 1825. godine, namenjeno slepim i osobama sa slabim vidom.

Proizašlo je iz tzv. noćnog pisma tajne službe koje su ga koristile u noćnim ratnim dejstvima, a osnova tog pisma se sastoji iz šest tačaka, a svakom slovu odgovara određena kombinacija tih reljefnih tačaka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA