RUSIJA PRIPREMA NOVO ORUŽJE: Ovaj raketni motor zaseniće planetu (VIDEO)

- Na ovaj način planiramo da budemo ispred i da ne budemo iza naših stranih konkurenata u smislu tehnoloških dostignuća - rekao je jedan od učesnika u programu Ruske svemirske agencije

  • 3

Ruska svemirska agencija Roskosmos počinje sa izradom novog raketnog motora koji se napaja metanom, kako bi se održao korak sa međunarodnom konkurencijom, navodi se u izveštajima lokalnih medija.

ISLAMSKOJ DRŽAVI PRETI TOTALNO UNIŠTENJE: Evo zašto ovo rusko oružje zovu "plamen sunca"! (VIDEO)

Finansiranje projekta je planirano da se izdvoji iz federalnog budžeta za period 2016-2025.

Rokskosmos zahteva da se više od 326 miliona dolara izdvoji za istraživanja lansiranja i motora i razvojni program, s tim da se očekuje da 6 miliona bude dostupno već ove godine.

- Planiramo da napravimo uzorak motora koji se napaja metanom, iako trenutno ne postoji namera da se izgradi raketa koja bi koristila ovakav motor. Na ovaj način planiramo da budemo ispred i da ne budemo iza naših stranih konkurenata u smislu tehnoloških dostignuća - tvrdi jedan od učesnika u ovom programu.

Jedna od prednosti ovakvog motora je lakše skladištenje jer je metan manje glomazan od vodonika, što pravi veliku razliku u dužim svemirskim misijama. Rezervoari za metan ne zahtevaju veliku izolaciju što ih čini lakšim i jeftinijim za lansiranje.

Foto: Wikipedia/NASA, Image ID: MSFC-9808476 Foto: Wikipedia/NASA, Image ID: MSFC-9808476

Takođe, metan se može naći u izobilju i van solarnog sistema, kao i na Marsu, Jupiteru i ostalim planetama. Naučnici čak tvrde da metan može na kraju i da se proizvodi na Marsu sintezom vode i ugljen-dioksida koji bi se vadio iz te atmosfere.

U međuvremnu Evropska svemirska komisija planira da lansira prvi deo svoje ExoMars misije 14.marta sa TGO (orbiter gasa) koji treba da se "otkači" na sedam meseci tokom putovanja ka Marsu u potrazi za izvorima metana.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor:rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gasni pogon

    15. januar 2016 | 16:25

    Ma ponesu kosmonauti dovoljno pasulja i em siti em prave sami pogonski gas

  • Vlada

    15. januar 2016 | 16:03

    Meni nije jasno zasto se napaja gorivom a ne da ima nuklearni pogon kao podmornice i nema sta da se sipa a ide godinama.

  • Duki st.

    15. januar 2016 | 15:39

    Bimbastičnije zvuči oružje. Nikomga i ne pominje. Jednostavno logičan sled u razmišljanju i inovaciji. Sve u svemu perspektivan projekat motora. Kiseonik je čudo . Šta pomešaš tako gori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA