UZDA SE U NUKLEARNO ORUŽJE: Kim Džong Un se plaši da ne završi kao Gadafi, Husein i bin Laden

Pjongjang tvrdi da je 6. januara testirao hidrogensku bombu, daleko snažniju od obične atomske bombe, iako mnogi stručnjaci sumnjaju u istinitost tih tvrdnji

  • 9

Severnokorejski vođa Kim Džong Un ne želi da završi kao irački diktator Sadam Husein ili libijski Moamer Gadafi i zato želi da raspolaže nuklearnim oružjem kao silom odvraćanja.

LUDILO: Kim Džong Un bacio hidrogensku bombu i izazvao zemljotres

- Kim se jako boji da ne bude ubijen poput Sadama Huseina, Moamera Gadafija ili čak Osame bin Ladena - rekao je Satoši Morimoto, stručnjak za nacionalnu sigurnost na konferenciji u Atini, nedelju dana posle četvrtog nuklearnog eksperimenta Pjongjanga.

- Sve dok imaju nuklearne sposobnosti, veruju da mogu da prežive - rekao je Morimoto, koji je bio ministar odbrane 2012. godine, a sada je profesor na Univerzitetu Takušoku u Tokiju.

KIM DŽONG UN: H-bombom možemo da ZBRIŠEMO Ameriku sa karte sveta

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Pjongjang tvrdi da je 6. januara testirao hidrogensku bombu, daleko snažniju od obične atomske bombe, iako mnogi stručnjaci sumnjaju u istinitost tih tvrdnji jer je izmeren preslab potres izvazvan eksplozijom.

- Severna Koreja razvija hidrogensku bombu, ali u tome još nije uspela - uveren je Morimoto.

Bivši ministar je ocenio da je testirano oružje verojatno bila "mala bomba s raketom za lansiranje", a sadašnje stanje uporedio je s onim iz 1953. godine kada je tadašnji Sovjetski Savez tvrdio da je testirao hidrogensku bombu, u što Sjedinjene Države nisu poverovale.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SVI SE SMEJU KIM DŽONG UNU: Vođa osramoćen, snimak hidrogenske bombe je LAŽIRAN (VIDEO)

Prvi stvarni sovjetski eksperiment hidrogenske bombe desio se dve godine posle.

Eksperiment 6. januara novi je korak u atomskom programu najzatvorenijeg režima na svetu koji je time ponovo prekršio rezolucije Ujedinjenih nacija koje zabranjuju Pjongjangu nuklearni ili balistički program.

Severna Koreja je tri puta testirala atomsku bombu, 2006, 2009. i 2013. godine zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. januar 2016 | 00:24

    AMERI OSTAVITE KIMA I KOREJU NA MIRU U SUPROTNOM U JURIS BAS AKO ZELITE 3 SVETSKI RAT I UNISTENJE LJUDSKE RASE !!!! PONOVNI RAT SA KOREJOM IZAZVACE APOKALIPSU !!!!

  • Dobi

    16. januar 2016 | 08:09

    Ako ga budete provocirali on ce zadnji da se smeje vama a ne vi njemu.

  • XXL

    16. januar 2016 | 10:14

    Ako je bomba lazna Ameri imaju samo jednu mogucnost da dokazu to.Pa da lepo provere, dali bucko prica u prazno, nego po pljuvanju iz daljine vidimo da im nije namera da bas izazivaju sudbinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA