SNS ispred demokrata, Nikolić stiže Tadića?

Prema nezvaničnim rezultatima jedne velike parlamentarne stranke, lider SNS tek 0,2 odsto iza predsednika DS, odlučuju glasovi sa KiM. Ujedinjeni regioni Srbije ušli u parlament, radikali ispod cenzusa, tvrdi Cesid

  • 3

Prema uslovnoj proceni rezultata parlamentarnih izbora Cesida, zbog nedostatka rezultata sa Kosova i Metohije, lista koja predvodi Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 24,7 odsto glasova, a lista na čelu sa Demokratskom strankom (DS) 23,2 odsto.

Prema podacima Cesida, sledi koalicija SPS-PUPS-JS sa 16,6 odsto glasova, Demokratska stranka Srbije (DSS) sa 7,2 odsto, "Preokret" sa 6,6 odsto i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) sa 6,1 odsto.

Ispod cenzusa je Srpska radikalna stranka (SRS) koja je osvojila 4,6 odsto glasova. Prema rečima programskog direktora Cesida Marka Blagojevića, bez obzira na rezultate izbora na biračkim mestima na Kosovu i Metohiji, radikali neće moći da pređu izborni prag.

- SRS bi trebalo da dobije 16 ili više hiljada glasova od 35 koliko je juče glasalo, što ne deluje moguće. Slična je situacija i sa Dverima kojima fali više od 20 hiljada glasova - rekao je Blagojević.

Prema pdoacima Cesida, Dveri su osvojile 3,7 odsto glasova, Savez vojvođanskih Mađara 2,4 odsto, a Pokret radnika i seljaka 1,5 odsto.

"Reformistička stranka - Milan Višnjić" na parlamentarnim izborima osvojila je 0,2 odsto glasova, Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina 0,4 odsto glasova, Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković 0,4 odsto, koalicija "Sve zajedno": BDZ, GSM, DZH, DZVM - Emir Elfić 0,4 odsto, koalicija Albanaca Preševske doline 0,2 odsto, Crnogorska partija - Nenad Stevović 0,1 odsto, Komunistička partija - Josip Broz 0,8 odsto i "Nijedan od ponuđenih odgovora" 0,5 odsto.

Najviše mandata u novom sazivu parlamenta, prema ovim procenama, pripašće koaliciji "Pokrenimo Srbiju" koju predvodi SNS - ukupno 73. Lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić", koju predvodi DS, osvojila je 68 mandata, a treća je koalicija SPS-PUPS-JS sa 45 mandata.

DSS je osvojila 20 mandata, koliko i lista Preokret, sledi URS sa 16 mandata, Savez vojvođanskim Mađara osvojio je pet mandata, a manjinska lista "Nijedan od ponuđenih odgovora" jedan. Izborna lista Sve zajedno: BDZ, GSM, DZH, DZVM - Emir Elfić osvojila je jedan mandat i SDA Sandžak - dr Sulejman Uglajnin jedan mandat.

Tadić i Nikolić u drugom krugu

Prema Cesidovoj konačnoj proceni rezultata predsedničkih izbora, u drugi krug ući će predsednički kandidat DS Boris Tadić sa 26,7 odsto glasova i predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić sa 25,5 odsto glasova.

Od ostalih kandidata Ivica Dačić osvojio je 15,3 odsto glasova, Vojislav Koštunica 7,7 odsto, Zoran Stanković 7,1 odsto, Čedomir Jovanović 5,2 odsto, Jadranka Šešelj 3,9 odsto, Vladan Glišić 2,7 odsto, Ištvan Pastor 2,1 odsto, Zoran Dragišić 1,7 odsto, Muamer Zukorlić 1,1 odsto, Danica Grujičić 0,8 odsto.

Prema nezvaničnim rezultatima jedne velike parlamentarne stranke, na osnovu 86,5 odsto prebrojanih glasova, Boris Tadić je osvojio 25,4, a Tomislav Nikolić 25,2 odsto glasova.

Republička izborna komisija (RIK) je saopštila da na osnovu 25,98 odsto obrađenih biračkih mesta, Tomislav Nikolić ima 24,81 odsto, dok Boris Tadić 24,71 odsto glasova.

Međutim, prema podacima Srpske napredne stranke, na osnovu 24 odsto prebrojanih glasova, Tomislav Nikolić je osvojio 26 odsto glasova, a Boris Tadić 25,5 odsto.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević saopštio je da je, što se tiče odziva, na izbore izašlo do 58,7 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markiz

    6. maj 2012 | 22:48

    Izdvojio bih dosta dobar rezultat DSS i Koštunice koji su uspeli da praktično bez ijednog spota osvoji mnogo veći broj glasova nego što su im analitičari predviđali. Mislim da je pored integriteta Koštunice, za to zaslužna i činjenica da su njihovi funkcioneri proširili i na priču o standardu i onome kako se živelo tokom Koštunice, a kako sada.

  • Kreka

    6. maj 2012 | 23:29

    U kampanji se videlo koje stranke se služe prljavom kampanjom i propagandom, a koje predstavljaju svoj program. Mogu sa ponosom da kažem da sam glasao za DSS koji je predstavio program političke neutralnosti i program ekonomskog razvoja i time pokazao ozbiljnost.

  • Voja

    6. maj 2012 | 23:06

    Analitičar koga izbegavaju da zovu u elektronske medije, zato sto mu je na prvom mestu sloboda napisao je: Kad imaš neutralnost, onda možeš da razmišljaš i o razvojnoj i izvoznoj banci bez straha da ti strani bankarski kartel spusti ruku na rame i pita te prijateljski: a šta fali nama? Možeš da favorizuješ domaće kompanije bez straha da te pozove Angela Merkel i utrpa ti svoje. Možeš pomalo da budeš i protekcionista – a svega toga ima u programu DSS– i to pun poverenja da je sve to upravo ono što u najboljoj volji rade i u zemljama EU nastojeći da spasu svoje privrede. Možeš dakle da radiš sve što i oni i da se odupreš tome što oni ne vole da radiš što i oni, već ono što ti oni kažu.“ Zaista lucidno napisano

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA