DOČEKALI SMO BOGOJAVLJENJE: U ponoć ste gledali u nebo I ŽELJE ĆE VAM SE OSTVARITI!

Veruje se da se večeras otvaraju nebesa i da se svaka želja može ispuniti: prema predanju, tačno u ponoć treba pogledati u nebo i zamisliti želju, koja mora biti jasna

  • 79

Danas je zimski Krstovdan, dan koji se slavi uoči Bogojavljenja i prvi je dan posle Božića kada pravoslavni vernici poste.

BOGOJAVLJANJE: U ponoć se otvara nebo za ispunjenje želja?

Veruje se da se u ponoć otvaraju nebesa i da se svaka želja može ispuniti, tako da tačno u ponoć, prema predanju treba pogledati u nebo i zamisliti želju. Želja, kakva god da je mora biti jasna.

Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča, koji je pripremao ljude za dolazak Mesijin i krštavao one koji su se pokajali na obalama Jordana.

DANAS JE KRSTOVDAN: Nije crveno slovo ALI SE OBAVEZNO POSTI!

Pri Isusovom krštenju, Bog se javio tri puta. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Ovaj događaj slavi se kao Bogojavljenje. Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica, koju narod uzima za svoj dom.

Veruje se da ova voda ima lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući pored ikone kao spasonosni lek.

Samo na dan Bogojavljenja ovom vodom može se poprskati svaki kutak kuće.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na Bogojavljanje domaćice obično spremaju pihtije, jer se smatra da one moraju imati za Bogojavljenje svoje mesto na stolu.

Kao i za mnoge praznike, i za ovaj su vezana mnoga verovanja o prognozi vremena. Veruje se da, ako duva severni vetar, biće zdrava godina, a ukoliko duva „južnjak“, godina će biti puna boleština.

Rodna godina će biti ako bude oblačno ili pada sneg tog dana, a vedro vreme, predskazuje lepo i sušno leto.

Pišite nam u svojim komentarima šta biste poželeli redakciji Telegrafa, šta premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, gradonačelniku Siniši Malom, Zvezdi, Partizanu, Novaku Đokoviću, a šta svojoj omiljenoj poznatoj ličnosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dubravka

    18. januar 2016 | 13:21

    Od srca želim Vučiću da izgubi izbore i da ga više nikad ne vidim na tv. I takođe mu želim da samo jedan mesec živi kao moja porodica, ništa više. Nek mu je na čast naših 4500 dinara koje nam otima već 15 meseci.

  • Tina

    18. januar 2016 | 16:45

    Ja zelim svome momku da ozdravi.

  • bezimenko

    18. januar 2016 | 21:17

    Ja zelim samo da mi ozdravi baka koja boluje od raka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA