STJEPAN MESIĆ POSETIO KIM DŽONG UNA? O njegovom putovanju u Severnu Koreju niko nije znao

Prema pisanju Telegrama, "Stjepan Mesić nedavno je, kao jedan od retkih svetskih državnika, posetio Severnu Koreju, najzatvoreniju, najtajanstveniju, a otkad je ovih dana izvršila probu s hidrogenskom ili atomskom bombom, svejedno, i najopasniju državu na svetu"

  • 32

Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske između 2000. i 2010., u tajnosti je posetio Severnu Koreju, a o odlasku u zloglasnu komunističku državu, koju vodi Kim Džong Un, nisu bili upoznati ni njegovi najbliži saradnici. Baš kao što nije poznato kada je Mesić bio u Pjongjangu, kojim povodom i s kim se sastao.

UZDA SE U NUKLEARNO ORUŽJE: Kim Džong Un se plaši da ne završi kao Gadafi, Husein i bin Laden

Ovu prilično bizarnu priču za "Jutarnji list" potvrdili su neki od najbližih saradnika bivšeg predsednika Republike, koji su takođe iznenađeni kada su pročitali Mesićev opis Pjongjanga.

Prema pisanju Telegrama, "Stjepan Mesić nedavno je, kao jedan od retkih svetskih državnika, posetio Severnu Koreju, najzatvoreniju, najtajanstveniju, a otkad je ovih dana izvršila probu s hidrogenskom ili atomskom bombom, svejedno, i najopasniju državu na svetu".

Mesić je opisao kako je bio smešten u rezidencijalnoj četvrti u kojoj je sve bilo u redu, osim jedne stvari: tokom boravka u vili u kojoj je odseo nije video nikoga -- ni domaćice, ni sobarice pa ni čuvare. A kada bi ga poveli u grad, ni s kim nije mogao progovoriti ni reč. Ni izvan vile nije bilo nikoga, tek kada bi ih odveli u muzej ili školski centar, sretali su obične ljudi, ali ni s njima se nije moglo komunicirati.

Foto: Instagram/dguttenfelder Foto: Instagram/dguttenfelder

Čini se da je Telegramov članak delomično neprecizan jer u njemu piše da je Mesić u Severnoj Koreji bio u avgustu 2015., što su iz njegove kancelarije demantovali na zahtev Jutarnjeg lista.

- Bivši predsednik RH, g. Stjepan Mesić, boravio je u Severnoj Koreji u kratkom, potpuno privatnom aranžmanu, i to još pre godine 2015. Objavljivati stoga na početku godine 2016. informaciju o tom njegovom boravku kao neku senzaciju potpuno je neprimereno i promašeno. Njegov boravak državu Hrvatsku nije stajao ni jednog, jedinoga evra. Upravo zbog potpuno privatnog karaktera boravka javnost o toj poseti nije bila obaveštena, za razliku od prigoda u kojima bivši predsednik putuje na poziv u strane zemlje, sastaje se s njihovim službenicima ili nastupa na međunarodnim skupovima, a o čemu se svi relevantni podaci mogu naći na veb stranici Kancelarije bivšeg predsednika - glasi odgovor koji je potpisala Mirjana Pavoković, voditeljka Kancelarije predsednika RH nakon prestanka vršenja dužnosti.

Mesić je već nekoliko dana bolestan i uzima antibiotike, tako da ekipa "Jutarnjeg" s bivšim šefom države komuniciral preko njegovih saradnika. Međutim, jako je zanimljivo kako niko od ljudi koji s njim svakodnevno komuniciraju nije znao da je bio u Pjongjangu.

Foto: Wikipedia/Roberta F Foto: Wikipedia/Roberta F

Svi su delovali iznenađeno kada smo ih pitali kada je Mesić boravio u najizolovanijoj državi na svetu. Prvo se začudila sekretarica u njegovom kabinetu, a zatim je i Mesićev savetnik Jovan Vejnović odgovorio kako nikada nije čuo da je bivši predsednik boravio u Severnoj Koreji.

Identičan odgovor na kraju su dobili od Tomislava Jakića koji je godinama bio savetnik za spoljnu politiku Stipe Mesića.

- Predsednik mi nikada nije spomenuo da ide ili da je bio u Severnoj Koreji - rekao je Jakić.

Mesićeva službena kancelarija redovno i prilično kvalitetno ažurira veb stranicu s obaveštenjima o aktivnostima bivšeg predsednika, gde odlazi i šta je govorio na putovanjima. Mesić često putuje, recimo 2015. dva puta je posetio Indiju, a obišao je Rusiju, BiH, Francusku i još desetak država.

Godinu dana ranije putovao je u Sloveniju, Albaniju, Italiju, Uzbekistan, Kazahstan, Azerbajdžan, Indiju, Kinu (8-dnevna turneja u maju 2014.), Kuvajt, Ukrajinu, Turkmenistan i Andoru.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. januar 2016 | 17:30

    DA NIJE STIPE OTISAO U SOPING ORUZJA ???!!??

  • Dag

    18. januar 2016 | 14:06

    Lepo je, kad se nalaza - dve nakaze... (Jednome su usta,ludilom prepuna,a drugi likom,lici na majmuna.)...

  • da kazem i ja nesto..

    18. januar 2016 | 12:43

    Dva lika malo jaca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA