OGROMAN USPEH SRPSKIH LEKARA: Ugrađen prvi implantabilni monitor srca!

Osim praćenja sinkopalnih stanja, implantabilni monitor će moći da prati i detektuje maligne poremećaje srčanog ritma

  • 1

Na Klinici za kardiologiju Vojnomedicinske akademije ugrađen je prvi implantabilni monitor srčane funkcije "REVEAL LINQ", kojim će moći da se snima i prati srčani rad pacijenta do tri godine, saopštila je danas VMA.

 

Taj implantabilni monitor je od velikog značaja za pacijente sa povremenim sinkopalnim stanjima, krizama svesti, kod kojih klasičan Holter monitoring srčanog ritma nije bio u mogućnosti da prepozna aktuelne poremećaje u ritmu i sprovođenju.

 

Na taj način moguće je da se pouzdano uspostavi dijagnoza kardijalnih sinkopa radi odgovarajućeg praćenja i lečenja takvih pacijenata.

 

 

Osim praćenja sinkopalnih stanja, taj uređaj prati i detektuje maligne poremećaje srčanog ritma.

 

Intervencija je urađena pripadniku Vojske Srbije krajem prošle godine koji se dobro oseća, a ceo postupak se prati i za sada daje dobre rezultate.

 

Foto: Printskrin/SWNS TV

Foto: Printskrin/SWNS TV

 

Velika pomoć u usvajanju nove kardiološke procedure pružili su najeminentniji stručnjaci iz aritmologije iz zemlje i inostranstva: direktor Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije prof. dr Goran Milašinović, direktor Velej bolnice u Nju Džersiju prof. dr Sanit Mital (Suneet Mittal), kao i predstavnici Medtronika.

 

Na taj način, perspektivno, uz adekvatno stručno i tehničko usavršavanje, Klinika za kardiologiju intenzivno radi na tome da postane referentni centar Jugoistočne Evrope za dijagnozu i praćenje kardijalnih sinkopa.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logy

    18. januar 2016 | 14:10

    U svetskim školama se proučavaju pronalasci kroz istoriju, a u našim školama broj rudnika i ovaca u Južnoj Americi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA