OTKRIVAMO: El Čapov glavni ortak PALMA u julu izlazi iz američkog zatvora posle 20 godina. Šta će prvo uraditi? (FOTO)

Hektor Palma zvani El Gvero bio je uz Guzmana jedan od glavešina Sinaloaskog kartela, a uhapšen je 1995. godine i trenutno robija u Americi. Izlazi 16. jula i biće jako zanimljivo pratiti dešavanja u drugoj polovini godine, budući da El Čapo iz samice više ne može da vodi poslove i budući da će možda biti isporučen Americi

  • 4

Hektor Luis Palma Salazar, poznatiji kao El Gvero (značenje njegovog nadimka je "Plavušan"; ponekad ga zovu El Gvero Palma što bi značilo - "Plavi Palma") rođen je na gregorijanski Božić, 25. decembra 1940. godine (ili tih godina, ne zna se tačno).

Na svet je došao u selu Norija de Abaho, kod gradića Mokorita u meksičkoj saveznoj državi Sinaloi, iz koje poreklo vodi i El Čapo Guzman. Zanimljivo je što je po lokalnom predanju u okolini tog gradića rođen i Hesus Malverde, takozvani narko-svetac kojem se mole narko-trafikanti na severu Meksika (ako je taj legendarni "hajduk" uopšte i postojao; nema istorijskih dokaza da jeste).

Premda se i o El Čapovom detinjstvu malo zna, ipak se zna štošta; o detinjstvu El Gvera se ne zna skoro ništa. Nažalost, taj deo njegovog života zbog toga ćemo morati da preskočimo.

Uglavnom, kriminalnu karijeru je počeo kao kradljivac automobila, ali se uskoro priključio ondašnjem svemoćnom Gvadalaharskom kartelu na čijem je čelu bio "velmoža" Migel Anhel Feliks Galjardo.

Vojnici prate narko-trafikanta Hektora Palmu zvanog El Gvero, prilikom njegovog isporučivanja Americi 2007. godine. Foto: Profimedia/AFP Vojnici prate narko-trafikanta Hektora Palmu zvanog El Gvero, prilikom njegovog isporučivanja Americi 2007. godine. Foto: Profimedia/AFP

Postepeno se peo uz lestvicu moći i na kraju se obreo u unutrašnjem krugu poverljivih saradnika glavešine, skupa sa Eduardom Retamozom zvanim El Lobito (u prevodu: "Vučić").

>>> Ako vas zanima kako se u španskom kulturnom krugu dobijaju prezimena, predlažemo vam da pročitate naš raniji tekst o tome >>> ŠPANSKA PREZIMENA SU VAM ŠPANSKA SELA? Sve će vam biti jasno ako pročitate ovaj tekst!

Nakon što je jedna pošiljka kokaina propala, krivica je pala na El Lobita i na Palmu, ali je ovaj prvi likvidiran dok je El Gvero pošteđen i oslobođen odgovornosti.

Pripadnik narko-kartela pali sveću u svetilištu posvećenom Hesusu Malverdeu, zaštitniku narko-trafikanata. Grad Kulijakan, država Sinaloa. Foto: Profimedia/Corbis Pripadnik narko-kartela pali sveću u svetilištu posvećenom Hesusu Malverdeu, zaštitniku narko-trafikanata. Grad Kulijakan, država Sinaloa. Foto: Profimedia/Corbis

Tada počinje saradnju sa Guzmanom, "zvezdom u usponu", kojem je bio nadređeni, ali i dalje u okvirima Gvadalaharskog kartela. Međutim, 1978. godine biva uhapšen u Arizoni pod optužbom za krijumčarenje narkotika pa provodi narednih osam godina u američkom zatvoru. Po izlasku na slobodu vraća se narko-zanatu.

Kada je 1989. godine Galjardo uhapšen došlo je do "skuštine" bosova u Akapulku gde je dogovorena podela teritorije i gde su formalno uspostavljeni novi karteli: Tihuanski, Čivavski, Huareski i Sinaloaski.

Ovim prvim su rukovodili Galjardovi sestrići, braća Areljano Feliks, a ovim potonjim Ismael Zambada, Adrijan Gomez Gonzales, Hektor Palma i El Čapo Guzman.

Slika Svete Smrti (La Santa Muerte), nekanonizovane svetice i zaštitnice narko-trafikanata, na srči nakon obračuna sa policijom u državi Durango. Foto: Profimedia/AFP Slika Svete Smrti (La Santa Muerte), nekanonizovane svetice i zaštitnice narko-trafikanata, na srči nakon obračuna sa policijom u državi Durango. Foto: Profimedia/AFP

Mir, međutim, nije dugo trajao. Prvo su braća Areljano Feliks ubili izaslanika iz Sinaloe, da bi potom poslali venecuelanskog narko-trafikanta Rafaela Klavela, sa kojim je Palma ranije sarađivao, da zavede El Gverovu suprugu Gvadalupu.

Ovaj ne samo što je Gvadalupu ubedio da pobegnu u San Francisko sa Palmino dvoje male dece, nego i da podigne sedam miliona dolara sa jednog porodičnog računa. Onda joj je odrubio glavu i poslao je Palmi u kutiji, a sa decom odleteo u Venecuelu.

Dve nedelje kasnije decu je bacio sa mosta na granici sa Kolumbijom, i tako ih ubio, preneo je "LA Times" zvanično saopštenje meksičke policije. Dečak Hektor (u nekim izvorima Hesus) imao je pet godina, a devojčica Natali četiri.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Palma se osvetio tako što je ubio Klavelovo troje dece (između ostalih, jer su se međusobno ubijali do istrebljenja;posebno je u tu svrhu osnovao grupu Los Negros, "Crnce", koji su bili udarna pesnica Sinaloaskog kartela dok nisu promenili stranu i prišli braći Beltran Lejva, koji su i sami počeli kao deo Sinaloe).

Nakon što su pripadnici Tihuanskog kartela 25. maja 1993. godine napravili kobnu grešku i na aerodromu u Gvadalahari umesto Guzmanovih kola izrešetali beli "merkjuri grand markiz" u kojem se nalazio biskup Gvadalahare, kardinal Huan Hesus Posadas Okampo, koji je preminuo na licu mesta, cela meksička država se okrenula svom snagom protiv narko-kartela.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

El Čapo Guzman je uhapšen 9. juna te godine u Gvatemali, u koju je ušao koristeći lažni pasoš sa namerom da se nastani u El Salvadoru. Dve godine kasnije, 23. juna 1995. godine uhapšen je i Palma.

SVE O EL ČAPU GUZMANU: Zbog sina kolje 387 ljudi, zbog puteva droge bi bacio atomsku bombu (FOTO) (VIDEO)

Međutim, okolnosti Palminog hapšenja nalikuju scenariju za holivudski film. Naime, leteo je svojim privatnim avionom iz Obregona u državi Sonori ka Gvadalahari u Halisku, gde je trebalo da prisustvuje svadbi. Vojska je omela liniju njihovog kretanja i avion se srušio.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Palma je preživeo i pobegao sa lica mesta obučen u uniformu federalne policije sa sve lažnim ispravama, i tek je naknadno priveden od strane vojske. Kasnije se ispostavilo da mu je to bila glavna maska kojom je izbegavao hapšenje; putovao je pod punom pratnjom federalesa a živeo je u kući lokalnog policijskog komandanta.

Osuđen je, a 2007. godine je izručen Americi gde trenutno robija. Iz zatvora izlazi 16. jula 2016, dakle, za nekih pola godine.

Biće jako zanimljivo pratiti dešavanja u Sinaloaskom kartelu kada se Palma nađe na slobodi (ako odluči da se vrati u "biznis", što je vrlo verovatno), budući da je Guzman sada u zatvoru strožijem od svih u kojima je do sada bio (i iz kojih je bežao), te da je onemogućen da rukovodi poslovima, a budući i da postoji mogućnost da će biti isporučen SAD.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA