U 2012. osam novih hidroelektrana u Srbiji

Novoizgrađene hidrolektrane godišnje će proizvoditi 56 gigavat časova električne energije

  • 0

Elekroprivreda Srbije planira da u 2012. godini raspiše tender za izgradnju osam novih i revitalizaciju 15 malih hidroelektrana.  Ta investicija će biti biti finasirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 45 miliona evra.

Za tendere za izgradnju hidroelektrana Boban, Ćelije, Braje, Zlatibor, Parmenac, Rovni, Selova i Vrutci biće izdvojeno 19 miliona evra.

Tih osam elektrana, kako kažu u EPS-u, imaće ukupnu snagu 14,3 megavata (MW), a godišnje će proizvoditi 56 gigavat časova (GWh) elektricne energije.

Za tendere za revitalizaciju 15 postojećih malih hidrocentrala EPS je predvideo 23 miliiona evra.

Planirano je objavljivanje tendera za obnavljanje elektrana Radaljska reka, Vrelo, Raška, Seljašnica, Turica, Kratovska reka, Pod gradom, Moravica, Sveta petka, Sićevo, Temac, Sokolovica, Gamzigrad, Vučje i Jelašnica.

Trenutna instalisana snaga tih 15 mini hidroeletrana je 17,7 megavata i proizvode godišnje 55 gigavata struje. Kako ističu u EPS-u, nakon revitalizacije njihova snaga će biti povećana za 5,5 megavata na 23,3 megavata, a prozvodnja za 22 gigavat-sata na 77 gigavat-sati godišnje.

U EPS-u predviđaju i izradu tehničke dokumentacije za tri male hidroeletrane, čija bi izgradnja trebalo da započne 2012. godine. Radi se o eletranama Jezero i Mala vrla 1 na Vlasini i hidroeletrani Vodovod Niš, koja će biit zajedničko ulaganje sa komunalnim preduzećem Naisus, kažu u EPS-u.

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA