KRIZA U ISIS-u: Smanjili plate džihadistima, nasmejaćete se kada vidite za koliko para sada ginu

- Zbog izuzetnih okolnosti s kojima se suočava Islamska država, odlučeno je da se smanje sve plate svim mudžahedinima za polovinu. Nije dozvoljeno da bilo ko bude izuzet, bez obzira na kojoj je poziciji - navodi se u službenom saopštenju

  • 20

Borci Islamske države neće dobiti povišice za kraj prošle godine, kao što se mislilo. Zapravo, nedavno procureli dokumenti ISIS-a pokazuju da je teroristička grupa smanjila plate zbog vojnog i ekonomskog pritiska na Siriju i Irak.

DŽIHADISTI SE SLOBODNO ŠETAJU: Dok ručaju u londonskom restoranu gledaju pogubljenja Islamske države (VIDEO)

Administrativni podaci otkrivaju da su lideri džihadista u Raki, "prestonici" njihovog samoproglašenog kalifata, smanjili mesečne plate svim borcima napola, negde u novembru ili decembru prošle godine, baš u vreme kada je SAD sa koalicijom okupljenom oko nje počela dramatično da pojačava napade na naftna polja i ostale finansijske mete Islamske države.

- Zbog izuzetnih okolnosti s kojima se suočava Islamska država, odlučeno je da se smanje sve plate svim mudžahedinima za polovinu. Nije dozvoljeno da bilo ko bude izuzet, bez obzira na kojoj je poziciji - navodi se u službenom saopštenju.

 

Takođe je navedeno da će borci biti isplaćivani dvaput mesečno, kao i obično.

Iako se ne znaju precizne cifre, većina džihadista verovatno zarađuje nekoliko stotina dolara mesečno. Prema istraživanju "Fajnenšal tajmsa" od prošle godine, njihove "stalne" borbene snage, koje se uglavnom sastoje od stranih boraca, koštaju tek između 200 ili 250 miliona dolara godišnje.

Prema njihovim podacima. mesečno na plate stalnih boraca, kojih po procenama ima oko 30.000 ljudi, troše oko 20 miliona dolara. Na lokalne i pomoćne borce, kojih ima između 50 i 70.000, potroši se oko 15 do 20 miliona dolara mesečno.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Kada se taj iznos podeli na borce, ispada da je osnovna plata jednog stranog borca u redovima ISIS-a 150 dolara mesečno, koja uz razne beneficije i bonuse može da bude 800 dolara mesečno. Dakle, prema novoj naredbi o smanjenju plata, sada su primanja džihadista između 75-400 dolara mesečno.

Smanjenje plata džihadista moglo bi da odvrati mnoge od pridruživanja ISIS-u. Međutim, na hiljade stranih boraca i dalje hrle ka teritorijama koje drže.

Više od 36.500 boraca iz više od 100 zemalja napustili su svoj dom da se pridruže teoristima u Iraku i Sirji od početka borbi, a njih oko 6.000 je na jesen pridružilo, prema navodima Nacionalnog centra protiv terorizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ronin

    21. januar 2016 | 13:54

    Mislite Ruske snage, dok su ih ameri i saveznici sami gadjali ziveli su u svili i kadifi, vidi se odma ko vas finansira...

  • Sir Oliver

    21. januar 2016 | 11:32

    Imaju li sindikat?

  • sirija bez obaminih terorista

    21. januar 2016 | 12:59

    da posebno su im naskodila americka bombardiranja: sirijskih elektrana, bolnica i ostalih civilnih objekata a narocito bacanje novog naoruzanja padobranima po iraku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA