DA, POP JE OSVEŠTAO CISTERNU VODE NA BOGOJAVLJENJE: Ali ovo vam je sigurno promaklo! (VIDEO)

Obred je izveden u sklopu obeležavanja slave preduzeća Bogojavljenja, a kum je bio lider pokreta “Dinara-Drina-Dunav” Tomislav Bokan, koji je istovremeno i savetnik direktora Vodovoda

  • 14

Rukovodstvo "Vodovoda" je ove godine ponovilo obred osveštavanja vode iz gradske vodovodne mreže, pa tako Novosađani i dalje imaju svetu vodu iz česme.

POP OSVEŠTAVA CISTERNU U NOVOM SADU: Građani čekaju u redu za ČUDOTVORNU VODU IZ VODOVODA (FOTO)

Obred je izveden u sklopu obeležavanja slave preduzeća Bogojavljenja, a kum je bio lider pokreta “Dinara-Drina-Dunav” Tomislav Bokan, koji je istovremeno i savetnik direktora Vodovoda.

- Gospod se javi, vaistinu se javi! Veliko mi je zadovoljstvo što je naš Vodovod i ove godine obeležio svoju krsnu slavu. Smatram da je vraćanje tradiciji i vrednostima koje ona nosi jedan od osnovnih preduslova razvoja boljeg društvenog okruženja, a samim tim i boljeg života građana svih nacionalnosti i vera u našem gradu - naveo je Bokan nakon čina osveštavanja vode.

On je dodao i da običaj posvećenja vode na Bogojavljenje ima duboko ukorenjenu tradiciju u Novom Sadu i veoma važno mesto u duhovnom životu novosadskih Srba, ali ne samo njih, jer se ritual tradicionalno obavljao na Dunavu, a tom činu su redovno prisustvovali i pripadnici drugih verskih zajednica i nacionalnosti, kao i gradska vlast, ali je to prekinuo komunizam.

Bokan je dodao je i da je činom osvećenja bogojavljenske vodice blagoslov, simbolično, prenet i na vodovodni sistem Grada Novog Sada.

- U tome nema apsolutno ništa sporno, kao što su prošle godine to pojedini mediji i političke stranke pokušali da navedu - rekao je Bokan.

"Vodovod" krsnu slavu počeo da obeležava prošle godine, a da je čin osveštavanja vode osuđen od niza političkih stranaka, NVO udruženja, građana, a vest o ovom činu je prepravila i svetske medije koji su ismevali ponašanje ovog novosadskog preduzeća, poredeći ga sa epizodom, "Mućki" u kojoj braća Derek i Rodni pokušavaju običnu vodu iz česme da prodaju kao svetu.

Dodajmo još da su povodom Bogojavljenja danas na više lokacija u gradu postavljene cisterne sa osveštanom vodom, kako bi građani mogli sebi da natoče koliko im treba.

(Telegraf.rs / Izvor:021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • moje ime

    20. januar 2016 | 14:45

    cist idiotizam i skrnavljenje vere,ma kakva ona bila

  • Zoran

    20. januar 2016 | 14:14

    Ako im dobro plate, osvestavace oni i stenare i kupleraje. Bitnija im je sveta kinta od svete Trojice ...

  • neverni toma

    22. januar 2016 | 01:28

    Popee.... Posto da mi 2 kanistera osvestas i bure s tursijom??? Jel moze djuture il sve posebno ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA