NEMOJTE BACATI RADNE KNJIŽICE: Bez njih ipak neće biti PENZIJE?

I pored toga što su prestale da važe od 1. januara 2016. godine, PIO fond će i dalje uz zahtev za penziju od osiguranika tražiti i radne knjižice

  • 6

PIO fond tražiće i dalje od osiguranika, uz zahtev za penziju i radnu knjižicu kao dodatni kontrolni dokument.

Od prvog januara radna knjižica prestala da važi!

Zakonom o radu one su prestale da važe 1. januara ove godine, potvrđeno je u PIO fondu.

Radne knjižice, izdate zaključno sa 31. 12. 2015. godine, ostaju kao javne isprave, a podaci upisani u njih mogu da služe kao dokaz za ostvarivanje prava iz radnog odnosa iako više ne postoji pravni osnov da se od 1. januara 2016. godine izdaju njihovi duplikati, niti da se u njih unose bilo kakvi podaci posle 31. 12. 2015. godine.

Umesto knjižice, poslodavac je dužan da za zaposlenog, s kojim je zasnovao radni odnos posle 1. januara 2016. godine ili kome je prestao radni odnos posle tog datuma, podnese jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje (M obrazac).

(Telegraf.rs / Izvor: Agencije / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Flegma

    21. januar 2016 | 17:16

    Cirkus

  • Aloha

    21. januar 2016 | 18:53

    Koja fora ako ce mi beleziti sve u sistem a nista u knjizicu sta da radim sa mesec dana staza da obesi o prvo drvo jebes penziju sa mesec dana staza .Zakan nam je katastrofa u paketu sa drzavom zato ljudi beze odavde na vreme prepustite drzavu imigrantima mozda ke bolje urede/srede a mi mladi I radno sposobni idemo da radimo tamo gde se rad malo vise ceni I placa poz iz Novog Sada.

  • ATIMUS

    21. januar 2016 | 18:17

    Majko ja sam bacio ...dali to znaci dacu ostati bez penzije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA