IZMENE U ZAKONU O AUTORSKOM PRAVU: Kraj zloupotrebama pojedinih fotografa?

Baš kao što je narodna poslanica Dušica Stojković istakla da treba preciznije definisati pojam autorskog dela, isto bi valjalo učinili i sa zvanjem fotografa - da je srpsko sudstvo do sad pravilo razliku između halapljivih amatera i profesionalaca, potrebe za novim tumačenjem zakona ne bi ni bilo

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Zoran
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Drakuj

    26. januar 2016 | 19:56

    Parkiranje sat - 50din Kazna za neplacanje parkiranja - 2000din E tako je i sa fotografijom!

  • justicia

    24. januar 2016 | 17:20

    Fotografija nije samo amaterska i umetnicka. Sta je sa dokumentarnom. Snimim neki kritican trenutak. Samo ja, koja sam se slucajno zatekla na odredjenom mestu. Niko nema, na pr. sliku ubijenog XY predsednika. I sta, uzecete je dzabe, pa prodavati CNN-u, Reutersu i drugima za ogromne pare? Sipak. Da bi se neka fotografija napravila treba znanje u koje je ulagano, oprema koja kosta, treba platiti troskove puta na odredjeno mesto, boravak, neretko treba staviti glavu u torbu. Kao Robert Kappa. Slikao iskrcavanje u Normandiji, nimalo umetnicki. Mehanicki okidao njegov aparat....JEl? Pa koliko se ne razumete ni u sta drugo, ne razumete se ni u kreativne procese. Ako uspete da definisete pojam UMETNIK svaka vam cast! Bavite se kraduckanjem, to vam odlicno ide...

  • Momir Alvirovic

    24. januar 2016 | 13:29

    Ne znam kako to fotograf može da zloupotrebi svoje zakonsko pravo da bude pitan pre negoli neko njegovu fotografiju iskoristi - umesto da ti vajni mediji pitali i kupili sad imje đavo kriv što ih za bahatost sustiže odšteta! A da bi legalizovali otimačinu i krađu - sad angazuju čitavu naprednu stranku i skupštinu i ukidaju sva prava "amaterima"!? Ukidaju autorska prava amaterskoj fotografiji - jel to znači da mi treba registrovsna foto radnja da bih bio zaštićen!? Ukidaju autorska prava fotografiji koja nije umetnička - iako zakon o autoskom pravu kao i međunarodni COPYRIGHT upravo u pretpostavci utvrđuju da se zaštita ostvaruje bez obzira na umetnički vrednost! Treba li da budem član ULUS-a da bi imao zaštitu???! A ako mobilnim telefonom (koji su danas sposobnije negoli profi aparati pre pet godina) "rutinski mehanički" snimim vanzemaljce ili ubistvo JFKenedija, da li je moja fotografija odjedared postaje autorska i zaštićena, za razliku od slike vrabca u snegu ili ranjenog psa!? Ili u svim tim slučajevima nemam priznata autorska prava!? Izguglajte malo COPYRIGHT pa ćete razumeti kako ja imam prava na svoje viđenje istog prizora, bez razlike što to mugu videti i drugi prisutnu, svako nek slika sebi ako mu prija ili nek traži sliku umesto da je krade! Ovo je sve legalizacija intelektualne otimačine i podmetanje države da vadi kestenje iz vatre imolaća odštete umesto štetnika, a sve o nasem trošku lično nas kao poreskih obveznika...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA