UMALO EKOLOŠKA KATASTROFA: Izlila se jalovina u reku Jablanicu!

Radi se o pucanju brane na najvišoj koti u selu Gazdare, gde se nalazi flotacija za preradu rudničke jalovine, ali zvaničnici tvrde da nije reč o pucanju brane, već samo o izlivanju vode koja je "negde našla rupu"

  • 1

Jalovina sa štetnim materijama izlila se danas iz jedne od devet brana na jalovištu rudnika "Lece" kod Medveđe u reku Jablanicu. Na licu mesta su policija, vatrogasci i rudari, koji pokušavaju da saniraju štetu.

Prema prvim informacijama, radi se o pucanju brane na najvišoj koti u selu Gazdare, gde se nalazi flotacija za preradu rudničke jalovine, ali zvaničnici tvrde da nije reč o pucanju brane, već samo o izlivanju vode koja je "negde našla rupu", piše "Blic".

- Rudari i vatrogasci pokušavaju da spreče izlivanje vode u Jablanicu i taj problem će vrlo brzo biti rešen - tvrdi zamenik predsednika opštine Medveđa Vlada Babić.

Meštani tog sela kažu da ne mogu da priđu jalovištu jer je policija blokirala taj deo.

- I mi smo čuli da je pukla brana na najvišoj koti i da se mulj sa jalovištem prelio u druge, niže bazene. Strahujemo od katastrofe jer ako se i ostali bazeni prepune naše kuće neće više postojati – kaže taj meštanin Gazdara čija se kuća od jezera ispod jalovišta nalazi na udlajenosti od oko 200 metara.

Na vest o problemu na jalovištu, na kome je na hiljade tone otpada pređane rude, opštinski većnici prekinuli su danas sednicu i uputili se u Gazdare.

(Telegraf.rs / Izvor: Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    23. januar 2016 | 09:10

    *..policija blokirala pristup..*pokvaren srpski narod...oće da razvuče tu zlatnu jalovinu, *Farmakoma*, a od pre nekoliko meseci u vlasništvu nekakvog fonda sa bliskog istoka/po izveštaju tv dnevnika/.Bog te mazo, koja li se i kolika zlatna jalovina sve tu krije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA